Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
5. 9. 2018,
7.09

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

2

Natisni članek

Japonska tajfun

Sreda, 5. 9. 2018, 7.09

5 let, 7 mesecev

Tajfun Jebi pustošil po Japonski #foto

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

2

tajfun Jebi, Japonska | Jebi je bil že 21. tajfun, ki je letos prizadel Japonsko, je pa bil najmočnejši v zadnji četrtini stoletja. | Foto Reuters

Jebi je bil že 21. tajfun, ki je letos prizadel Japonsko, je pa bil najmočnejši v zadnji četrtini stoletja.

Foto: Reuters

Tajfun Jebi, ki je včeraj pustošil na Japonskem, je zahteval najmanj enajst smrtnih žrtev, več kot 600 je ranjenih. Najhuje je na zahodu države.

Gre za najmočnejšo nevihto, ki je Japonsko prizadela v zadnjih 25 letih. Na zahodu države je za seboj pustil pravo opustošenje, med večjimi prizadetimi mesti sta Kyoto in Osaka.

Letališče Kansai ostaja zaprto. Prek njega običajno dnevno opravijo 400 poletov, skozenj potuje 78.000 potnikov. Je tudi velikega gospodarskega pomena, saj gre preko njega 10 odstotkov japonskega izvoza.
 | Foto: Reuters Letališče Kansai ostaja zaprto. Prek njega običajno dnevno opravijo 400 poletov, skozenj potuje 78.000 potnikov. Je tudi velikega gospodarskega pomena, saj gre preko njega 10 odstotkov japonskega izvoza. Foto: Reuters

Zaradi močnega vetra so bili odpovedani številni letalski, železniški in trajektni prevozi, samo na mednarodnem letališču v Osaki Kansai je obtičalo tri tisoč ljudi. to letališče je praktično odrezano od sveta, saj se je v most, ki letališče na umetnem otoku povezuje s kopnim, zaletel tanker, piše STA.

Enajst članov posadke tankerja ni bilo poškodovanih. Ljudje, ki so brez elektrike in hlajenja zraka obtičali na letališču, so zjutraj dočakali odrešitev, nekatere so s trajektom odpeljali na letališče v Kobeju, ki je prav tako na umetnem otoku, druge pa z avtobusi na kopno.

Letališče Kansai ostaja zaprto, za danes je odpovedanih več kot 160 poletov.

Oblasti so sicer še pred prihodom tajfuna razglasile evakuacijo za okoli 1,2 milijona ljudi, v zatočišča se je zateklo 300 tisoč ljudi, poroča BBC.

tajfun Jebi, Japonska
Novice Japonski spet grozi naravna katastrofa #video

Veter s hitrostjo več kot 200 kilometrov na uro v sunkih je prevračal tudi avtomobile. | Foto: Reuters Veter s hitrostjo več kot 200 kilometrov na uro v sunkih je prevračal tudi avtomobile. Foto: Reuters

Tajfun je podiral drevesa in cestno infrastrukturo, s stolpnic odnašal fasado in uničil številne hiše, močni vetrovi pa so prevračali celo avtomobile. Premier Shinzo Abe je obljubil maksimalna prizadevanja za obvladovanje razmer in obnovo infrastrukture.

Zaradi Jebija je brez elektrike ostalo 2,4 milijona gospodinjstev, a v okoli 80 odstotkov se je danes že vrnila, tuje medije povzema STA.

Tajfun se je nato premikal proti severu države in počasi slabel, zjutraj po krajevnem času pa se je že približal Rusiji. To je bil sicer že 21. tajfun, ki je letos dosegel Japonsko, ki so jo v zadnjih dveh mesecih prizadele tudi hude poplave, ki so zahtevale 220 smrtnih žrtev, sledil je močan vročinski val, zaradi katerega je umrlo več kot sto ljudi.

Jebi se bo zaradi svoje silovitosti vpisal v anale, saj deželo vzhajajočega sonca redko dosežejo tako močni tajfuni. Ni pa bil tako smrtonosen kot nekateri v preteklosti. Oktobra 2013 je na primer ciklon Wipha terjal 43 žrtev. Zaradi tajfuna Talas pa je septembra 2011 umrlo 82 ljudi, 16 jih še vedno pogrešajo - marca tega leta je sicer Japonsko stresel tudi potres, ki je povzročil cunami in posledično katastrofo v Fukushimi. STA

Veter je uničeval hiše in podiral drevesa. | Foto: Reuters Veter je uničeval hiše in podiral drevesa. Foto: Reuters

Ne spreglejte