SiolNET. Novice Svet
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Švicarji na referendumu za zaostritev zakonodaje o orožju

0,11

termometer

Orožje v Švici
Švicarji so na današnjem referendumu podprli strožje pogoje za posedovanje orožja. Foto: Reuters

Prebivalci Švice so se na današnjem referendumu izrekli za strožje pogoje za posedovanje orožja. Kar 63,7 odstotka tistih, ki so oddali svoj glas, se je izreklo za zaostritev zakonodaje za avtomatsko in polavtomatsko orožje, ki bo na tem področju v državi od zdaj v skladu z zakonodajo EU.

V Švici, kjer imajo dolgo tradicijo posedovanja orožja, so prebivalci dovoljenja za posedovanje orožja do zdaj pridobivali brez večjih težav. V državah schengenskega območja, katerega del je tudi Švica, pa so po terorističnih napadih v Parizu leta 2015, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, zaostrili zakonodajo za avtomatsko in polavtomatsko orožje.

Oddaja Argument Novice Kako kandidati za evropske poslance govorijo angleško #Argument

Zaostritev zakonodaje o orožju podprli v skoraj vseh kantonih

Iz EU so zato prišle pobude, naj tudi Švica zaostri zakonodajo na tem področju, kar je v državi sprožilo nesoglasja. Medtem ko je vlada svarila, da je zaostritev zakonodaje nujna za ohranitev dobrih odnosov z EU, so se zagovorniki tradicije orožja ob podpori orožarskega lobija temu ostro uprli in zbrali podpise za razpis današnjega referenduma.

Volivci v vseh 26 kantonih razen enega pa so jim dali vedeti, da podpirajo zaostritev pogojev za pridobitev orožja. Proti so se izrekli le v italijansko govorečem Ticinu. Poleg tega je podporo na današnjem referendumu v vseh kantonih dobil vladni predlog davčne reforme, s katero bi več sredstev namenili za pokojninski sistem. Reformo je podprlo 66,4 odstotka tistih, ki so oddali svoj glas.

Oddaja Argument Novice Kdo je s podporo Junckerju in Tajaniju izdal nacionalne slovenske interese? #video #Argument

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin