Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 8. 2019,
13.36

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

1

Natisni članek

Jair Bolsonara amazonski gozd Donald Tusk

Sobota, 24. 8. 2019, 13.36

4 leta, 7 mesecev

Svarilo Braziliji: če boste še naprej uničevali Amazonijo, bodo posledice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

1

Donald Tusk | EU "stoji za dogovorom EU-Mercosur, a si je težko predstavljati ratifikacijo, dokler brazilska vlada dovoljuje uničevanje" Amazonije, je še pred uradnim začetkom vrha G7 v francoskem Biarritzu povedal Tusk. | Foto Reuters

EU "stoji za dogovorom EU-Mercosur, a si je težko predstavljati ratifikacijo, dokler brazilska vlada dovoljuje uničevanje" Amazonije, je še pred uradnim začetkom vrha G7 v francoskem Biarritzu povedal Tusk.

Foto: Reuters

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes ob prihodu na vrh skupine najrazvitejših držav G7 poudaril, da si težko predstavlja, da bi države Evropske unije ratificirale trgovinski sporazum med EU in Mercosurjem, dokler bo Brazilija dopuščala uničevanje amazonskega pragozda. Posvaril je tudi pred trgovinskimi vojnami.

Jair Bolsonaro
Novice Brazilija gre v "vojno" #video

Francija je v petek že napovedala, da bo zaradi okoljske politike brazilskega predsednika Jaira Bolsonara nasprotovala trgovinskemu sporazumu, ki ga je EU sklenila z državami južnoameriškega trgovinskega bloka Mercosur. Blokado trgovinskega sporazuma je napovedala tudi Irska.

amazonski pragozd
Novice Pljuča sveta gorijo: svet bi se drastično spremenil, če bi pragozd izginil #video

Francoski predsednik Emmanuel Macron je kolege voditelje iz skupine najrazvitejših držav G7, ki jih bo od danes do ponedeljka gostil v mestu ob Biskajskem zalivu, pozval, naj o tem vprašanju razpravljajo na vrhu.

Francosko predsedstvo je nato sporočilo, da države G7 že pripravljajo "konkretne ukrepe" glede požarov. Macronov predlog sta podprli nemška vlada in EU.

Emmanuel Macron Nato
Novice Macron: Naša hiša gori, o požarih v Braziliji naj razpravlja G7

Tusk je na novinarski konferenci pred začetkom vrha spregovoril tudi o grožnji ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo v odziv na francoski davek za tehnološke velikane uvedel carine na francosko vino.

"Odločno bom branil francosko vino," je napovedal predsednik Evropskega sveta. "Če bodo ZDA uvedle carine, bo EU odgovorila s podobnimi ukrepi," je zatrdil. ZDA je ob tem posvaril, da trgovinske vojne vodile v recesijo.

Amazonski pragozd
Novice Amazonski pragozd izginja v plamenih #video #foto

Trump, ki je medtem že prispel v Biarritz, je namreč v petek zvečer pričakovano vrnil udarec Kitajski in napovedal dodaten dvig carin na kitajski uvoz.

S tem se je odzval na potezo Pekinga, ki je v odzivu na predhodno ameriško zaostritev trgovinske vojne med državama napovedal nove carine na dodatnih 75 milijard dolarjev vreden ameriški uvoz v državo.

Huawei P30 Pro
Novice Šok za Huawei: kaj se bo zgodilo z njegovimi pametnimi telefoni?

Na 250 milijard dolarjev uvoza, ki je že zdaj obremenjen z dodatnimi 25-odstotnimi carinami, bodo tako ZDA po navedbah Trumpove administracije carine s 1. oktobrom zvišale na 30 odstotkov, na 300 milijard dolarjev, ki še ni dodatno ocarinjen, pa je že prej napovedane dodatne 10-odstotne carine zvišala na 15 odstotkov.

Trgovinski odnosi med državami bodo ena od osrednjih tem vrha skupine G7, v kateri so Francija, ZDA, Velika Britanija, Nemčija, Italija, Japonska in Kanada.

Ne spreglejte