Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 1. 2009,
18.01

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 29. 1. 2009, 18.01

8 let, 5 mesecev

Sum korupcije pri portugalskem premieru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Velika Britanija preučuje navedbe, da naj bi portugalski premier Jose Socrates od nekega britanskega gradbenega podjetja prejemal podkupnino.

Urad portugalskega generalnega tožilstva je navedel, da je od britanskih oblasti 19. januarja prejel zahtevek, ki se po poročanju portugalskega tiska nanaša na Socratesa. Portugalski tednik Sabado je tako poročal, da so britanski preiskovalci, ki preučujejo t. i. škandal Freeport, zahtevali dostop do Socratesovih bančnih računov. Socrates: Obtožbe so se pojavile v luči volitev Socrates je leta 2002, ko je bil minister za okolje, britanskemu podjetju Freeport prižgal zeleno luč za gradnjo 75.000 kvadratnih metrov velikega nakupovalnega centra v kraju Alcochete blizu Lizbone. Socrates je že zanikal, da bi v zameno za pogodbo prejel podkupnino. Ob tem je zatrdil, da so se obtožbe pojavile v luči volitev, ki so na Portugalskem predvidene v letošnjem letu.

Afero so začeli preiskovati že leta 2004 Afero so po prejemu anonimne ovadbe na Portugalskem začeli preiskovati leta 2004, leta 2005, malo pred zmago Socratesove socialistične stranke na volitvah, pa so jo obnovili. Urad portugalskega generalnega tožilca sicer ne omenja imena portugalskega premiera, navaja pa, da so domnevna dejstva, na katerih želi britanska policija preiskovati portugalske državljane, enaka tistim, ki so ji bila posredovana leta 2005 na podlagi anonimne ovadbe.

Kot so še navedli v omenjenem uradu, navedbe vključujejo hipoteze, ki jih doslej še ni bilo mogoče potrditi zaradi odsotnosti vsakršnega konkretnega suma. Tako naj bi zahtevek britanske policije ne vseboval nobenih pomembnih dejstev, ki že ne bi bila znana in bi že ne bila predmet preiskave s strani portugalskih oblasti.

Ne spreglejte