Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 7. 2011,
10.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Francija predsednik

Ponedeljek, 18. 7. 2011, 10.02

7 let, 12 mesecev

Strauss-Kahn izpadel iz boja za predsedniško nominacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tudi če bi si želel, se Dominique Strauss-Kahn ne bo mogel potegovati za nominacijo socialistov za predsedniške volitve, ki bodo v Franciji potekale prihodnje leto.

Kot je sporočil odvetnik Jean-Pierre Mignard, član nadzornega organa za primarne volitve, je rok za oddajo kandidatur za sodelovanje v boju za predsedniško nominacijo "dokončno potekel", dovolili pa ne bodo nobenih izjem. Primarne volitve za predsedniške nominacije francoskih strank bodo med 9. in 16. oktobrom. Njegovi privrženci zahtevajo, da se mu dovoli kasnejšo vložitev kandidature Strauss-Kahnovi privrženci, zbrani v t.i. Klubu DSK, so v nedeljo zahtevali, da se 62-letniku - ta se v ZDA brani pred obtožbami o spolnem napadu na hotelsko sobarico in ne sme zapustiti države, tožbo proti njemu zaradi poskusa posilstva pa je vložila tudi francoska pisateljica Tristane Banon - izjemoma dovoli kasnejši vstop v tekmo za naslednjega francoskega predsednika, tj. vložitev kandidature za nominacijo tudi po izteku uradnega roka.

"V očeh državljanov kot tudi do Strauss-Kahna ne bi bilo dopustno, da bi ovirali njegovo kandidaturo, če bi ta bila vložena pred oktobrom in bi se vse obtožbe proti njemu izkazale za neutemeljene," je prepričan predsednik kluba Antonio Duarte.

Eden glavnih favoritov za zmago Nekdanji prvi mož Mednarodnega denarnega sklada (IMF) ter bivši francoski finančni in gospodarski minister Strauss-Kahn je dolgo časa veljal za glavnega favorita francoskih socialistov na predsedniških volitvah, javnomnenjske raziskave pa so mu napovedovale zmago ne le v bitki za predsedniško nominacijo socialistov, temveč tudi na samih volitvah prihodnje leto.

V boj za predsedniško nominacijo so se v socialističnih vrstah medtem podali nekdanji vodja stranke Francois Hollande, njegova naslednica Martine Aubry in kandidatka socialistov na prejšnjih predsedniških volitvah Segolene Royal, poleg njih pa še poslanca Manuel Valls in Arnaud Montebourg ter vodja Radikalnih socialistov (PRG) Jean-Michel Baylet. Slednji trije sicer nimajo praktično nobenih možnosti za zmago.

Ne spreglejte