Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 5. 2011,
8.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

IMF napad

Sobota, 21. 5. 2011, 8.17

8 let

Strauss-Kahn iz zapora v začasno bivališče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji generalni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominique Strauss-Kahn je v petek zapustil zapor v New Yorku, kjer je bil priprt zaradi obtožb o spolnem napadu na sobarico.

Po izpustitvi je odšel na začasen naslov na jugu Manhattna, kjer bo v hišnem priporu.

Dve noči prespal na policijski postaji 62-letnega Strauss-Kahna so aretirali v soboto na letališču JFK potem, ko je pred tem okrog poldneva v hotelu Sofitel na Manhattnu domnevo spolno napadel 32-letno sobarico. Najprej je dve noči prespal na policijski postaji, v ponedeljek pa so ga preselili v zapor Rikers Island, saj sodnica ni sprejela njegovega predloga o izpustitvi proti varščini.

Prejel bo odpravnino v višini 250.000 dolarjev V četrtek je odstopil s položaja generalnega direktorja IMF, za kar bo dobil odpravnino v višini 250.000 dolarjev. Njegova letna plača je sicer znašala 421.000 dolarjev na leto, poleg tega pa je dobival še dodatek za življenjske stroške v višini 75.000 dolarjev.

Strauss-Kahn je v četrtek znova stopil pred sodnika in ta mu je odredil varščino v višini milijona dolarjev ob strogih pogojih hišnega pripora.

Pred blokom so ga pričakali sostanovalci Njegova soproga Anne Sinclair je pripotovala v New York, najela stanovanje na 65. ulici in Strauss-Kahn bi se moral v petek zjutraj preseliti tja. Vendar so se drugi stanovalci zgradbe, ki je obenem stanovanjski blok in hotel, temu uprli, ko so na ulici in znotraj zgradbe opazili armado novinarjev in policistov.

Stanovanja ne sme zapustiti Izpustitev se je zavlekla, dokler mu niso našli začasnega bivališča, ki pa je v bistvu prav tako zapor, saj ne sme iz stanovanja. Sodnik Michael Obus je dejal, da je to le začasno. Ko bo dobil pravo bivališče, bo lahko hodil na zdravniške preglede, na verske obrede in na sodišče, vendar bo moral o tem najmanj šest ur prej obvestiti tožilce. Razen ožjih družinskih članov, ga bodo lahko hkrati obiskale največ štiri osebe, ki bodo morale skozi varnostni pregled.

Strauss-Kahn zdaj začasno prebiva na ulici Maiden Lane na jugu Manhattna nedaleč od Svetovnega trgovinskega centra. Nositi mora elektronsko napravo za spremljanje gibanja, nadzorujejo pa ga tudi oboroženi varnostniki. Za to bo moral odšteti sam 200.000 dolarjev na mesec.

Tožilci sumili, da bi pobegnil v Francijo Tožilci so bili proti varščini, ker so se bali, da bo Strauss-Kahn pobegnil v Francijo, kot je pred desetletji storil slavni filmski režiser Roman Polanski, ki ga še vedno iščejo zaradi spolne zlorabe mladoletnice.

Odvetniki nesojenega predsedniškega kandidata Francije in nekdanjega francoskega finančnega ministra pa so ga raje primerjali s prevarantom Bernardom Madoffom. Sodnika so prepričali, da tudi Madoff kljub bogastvu ni pobegnil, ko je bil do sojenja v priporu v lastnem stanovanju.

Kdaj bo sojenje, za zdaj še ni znano Datum sojenja za domnevno posilstvo sobarice, ki zaradi obleganja novinarjev prav tako začasno ne živi v svojem stanovanju v Bronxu, še ni določen. Strauss-Kahn se bo v začetku junija izrekel o svoj krivdi, nato pa se bo postopek nadaljeval.

Ne spreglejte