Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 4. 2014,
6.52

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 9. 4. 2014, 6.52

8 let, 3 mesece

Srdit pretep v ukrajinskem parlamentu (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Razmere na vzhodu Ukrajine se še naprej zaostrujejo, ostro pa je bilo včeraj tudi v ukrajinskem parlamentu. Med razpravo je izbruhnil pretep med poslanci iz vrst komunistov in nacionalistov.

Med razpravo je v parlamentu izbruhnil pretep med poslanci iz vrst komunistov in nacionalistov. Nacionalisti iz stranke Svoboda so se spravili na vodjo komunistov Pjotra Simonenka, ker jih je obtožil, da bodo oni odgovorni za morebitno delitev države.

Na seji vrhovne rade so včeraj sicer zaostril kazni za separatizem in druga kazniva dejanja proti državi.

Spremenjeni kazenski zakonik predvideva od tri do pet let zapora za kazniva dejanja zoper državno varnost, za ponovitev istega kaznivega dejanja pa od pet do deset let. Če ob kršitvah ozemeljske celovitosti pride do uboja ali drugih hudih posledic, je zagroženih od deset let do dosmrtne zaporne kazni.

Bodo neposredni pogovori med Ukrajino, Rusijo, ZDA in EU prinesli mir? Prihodnji teden naj bi se v iskanju rešitve za ukrajinsko krizo na neposrednih pogovorih sešli ukrajinski in ruski zunanji minister Andrej Dešicja in Sergej Lavrov, predstavnica EU za zunanjo politiko Catherine Ashton in ameriški državni sekretar John Kerry. Točen datum in mesto srečanja za zdaj še nista znana.

Proruski protestniki v Donecku utrjujejo oblast Proruski aktivisti, ki so v ponedeljek zasedli poslopje regionalne vlade, so, ne meneč se za grožnje ukrajinskih oblasti, da jih bodo obravnavale kot teroriste in kriminalce, včeraj ustanovili doneški oddelek varnostne službe Ukrajine, pred tem pa že njeno vlado, ki se zdaj ukvarja z uradno prošnjo ZN za njihovo priznanje. V prostorih zasedene zgradbe sicer potekajo zasedanja "narodnega sveta Doneške republike".

Uredili operacijski sobi za primer napada Proruski aktivisti so včeraj novinarju ruske televizije BBC pustili, da jih je obiskal v zgradbi, pri tem pa so povedali, da se zavedajo, da jih ukrajinska vojska lahko napade v vsakem trenutku. Zaradi tega so v zasedeni zgradbi uredili tudi dve operacijski sobi. "To je premalo, zato ne vem, kako bomo lahko sprejeli vse ranjence. No, upajmo, da se ne bo zgodilo najhujše," je dejala ena od zdravnic prostovoljk Nadežda Džambek.

V Lugansku proruski aktivisti podstavili eksploziv in zajeli talce? Kakšnih 50 proruskih aktivistov, ki so od včeraj imeli v rokah stavbo lokalne službe državne varnosti v Lugansku, je zjutraj, po pogajanjih med protestniki in ukrajinskimi oblastmi, zapustilo stavbo. Ukrajinska služba državne varnosti navaja, da naj bi ruski protestniki v stavbi podstavili eksploziv in zajeli za talce 60 ljudi, kar pa so proruski aktivisti zanikali, poroča spletni portal Index.

V Harkovu odstranili barikade okrog regionalne vlade Ukrajinska policija je okrog poslopja regionalne vlade v Harkovu odstranila barikade, potem ko so iz stavbe z vojaško akcijo pregnali proruske aktiviste, ki so stavbo zasedli v nedeljo. Pred poslopjem ni več demonstrantov, regionalna vlada v Harkovu pa spet normalno deluje.

Kijev proruskim aktivistom zagrozil s silo Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je proruskim aktivistom, ki so na vzhodu države zavzeli vladna poslopja, sporočil, naj začnejo pogovore za rešitev razmer ali pa bodo proti njim uporabili silo. Razplet dogodkov v vsakem primeru pričakuje v dveh dneh, je dejal v Kijevu.

"Sta dve možnosti – politična pot in pogajanja ter sila," je dejal pred sejo vlade. "Tistim, ki želijo dialog, predlagamo pogovore in politično rešitev. Manjšini, ki želi konflikt, bodo ukrajinske oblasti odgovorile s silo," je napovedal po poročanju britanskega BBC.

Ne spreglejte