Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
19.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 19.18

8 let

Sporni zakon o prisluškovanju na ulice pognal na tisoče Italijanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V italijanski prestolnici je na tisoče novinarjev, vidnih medijskih osebnosti, politikov in drugih protestiralo proti spornemu vladnemu predlogu zakona o prisluškovanju.

Protesti so potekali v več italijanskih mestih, največji shod pa se je odvijal v Rimu. Novinarjem in politikom so se na shodu v italijanski prestolnici pridružili tudi sodniki in tožilci. Tako kot novinarji so namreč prepričani, da bi tak zakon močno omejil medijsko svobodo ter otežil odkrivanje in preganjanje organiziranega kriminala. Omejitev uporabe prisluhov v sodnih preiskavah Sporni predlog zakona omejuje uporabo prisluhov v sodnih preiskavah in prepoveduje objavo njihovih prepisov v medijih. Med drugim predvideva, da lahko sodišče v okviru policijske preiskave odredi največ 75-dnevno prisluškovanje, ki ga je nato mogoče podaljšati za največ 72 ur. Poleg tega predlog predvideva do 450.000 evrov kazni za medije, ki bi objavili prepise prisluhov.

Vlada: Zakon ščiti zasebnost posameznika Vlada ob tem poudarja, da je zakon nujen za zaščito zasebnosti posameznika. Ob tem so v Rimu navedli številne primere uhajanja podatkov, zaradi česar so se v preteklosti v italijanskih medijih pogosto pojavljali prepisi prisluhov. V njih je sicer v glavni vlogi večkrat nastopal kar sam Berlusconi.

Sindikat novinarjev grozi z novimi protesti Tajnik sindikata novinarjev FNSI Franco Siddi je že pred protestom poudaril, da italijanski novinarji ne bodo nikoli pristali, da jih iz "psov čuvajev", ki pazijo na morebitne zlorabe oblasti, spremenijo v "salonske psičke". Če shodi ne bodo zalegli, FNSI grozi s ponovitvijo protestov 9. julija. Na ta dan naj bi namreč o zakonu odločala poslanska zbornica.

Prazne naslovnice časnikov Potem ko je sporni predlog zakona pred tedni že potrdil senat, so se italijanski časniki odzvali tako, da so en dan izšli s praznimi naslovnicami oz. praznimi ustaljenimi rubrikami. Med drugim je s prazno naslovnico izšla levičarska La Repubblica, v torinski La Stampi sta ostali prazni dve rubriki, "žaloval" pa je tudi tržaški Primorski dnevnik.

Ne spreglejte