Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
17.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 17.51

8 let

Sporazum Swift v veljavo kljub kritikam evropskih poslancev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kljub ostrim kritikam evropskih poslancev je začel veljati začasen sporazum o podatkih o evropskih državljanih iz sistema Swift, ki jih lahko uporabljajo ZDA za protiteroristične preiskave.

O sporazumu bo Evropski parlament še odločal. Parlamentarni odbor za civilne svoboščine bo o njem predvidoma glasoval v četrtek. Sporazumu najbolj nasprotovale Avstrija, Nemčija in Madžarska Države članice EU so se novembra lani dogovorile, da bodo lahko ZDA pod strogimi pogoji od 1. februarja uporabljale podatke o evropskih državljanih iz sistema Swift. Sporazumu so pred tem najbolj nasprotovale Avstrija, Nemčija in Madžarska. Nasprotovanje sicer še vedno obstaja med evropskimi poslanci, ki pravijo, da so države članice EU to odločitev sprejele za njihovim hrbtom, s tem da so z njo pohitele pred uveljavitvijo Lizbonske pogodbe, ki krepi pristojnosti Evropskega parlamenta na tem področju.

Razočaranje nad ravnanjem članic izrazil tudi Buzek Razočaranje nad ravnanjem držav članic EU je decembra izrazil tudi predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek v pismu tedanjemu predsedujočemu EU, predsedniku švedske vlade Fredriku Reinfeldtu.

Buzek se je nato januarja pritožil še predsedniku vlade Španije, ki v prvi polovici leta predseduje EU, Luisu Rodriguezu Zapateru, in prvemu stalnemu predsedniku EU Hermanu Van Rompuyu, ker bo sporazum začel veljati, ne da bi Evropski parlament glasoval o njem.

Začasni sporazum bo veljal devet mesecev Začasni sporazum bo veljal devet mesecev, nato pa bosta morali EU in ZDA skleniti stalen sporazum, pri čemer bo morala EU upoštevati tudi mnenje Evropskega parlamenta. Evropski poslanci bodo sicer odločali tudi o že uveljavljenem začasnem sporazumu.

Swift je zasebno podjetje, ki upravlja s podatki o transakcijah na tisoče bank, vključno z evropskimi. Sedež podjetja je v Belgiji, ima pa tudi podružnico v ZDA. Po terorističnih napadih 11. septembra 2001 je ameriška vlada od podružnice Swifta v ZDA zahtevala dostop do vseh transakcij s ciljem učinkovitega protiterorističnega ukrepanja.

Kritike zaradi poseganja v zasebnost To je naletelo na številne kritike v EU, predvsem med evropskimi poslanci iz liberalnih vrst, ki menijo, da sporazum omejuje evropsko suverenost in grobo posega v zasebnost vsakega posameznika v EU. Še posebej kritični so bili evropski poslanci iz Nemčije.

Ne spreglejte