Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 7. 2015,
11.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pobeg iz zapora

Torek, 14. 7. 2015, 11.35

8 let

Spektakularni pobegi iz zaporov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaporniki kopljejo predore, letijo s helikopterji in se izmuznejo med rešetkami.

Iz mehiškega zapora je pred dnevi ušel najslavnejši in najmočnejši mehiški kartelni šef Joaquin Guzman - El Chapo . Zdaj so mehiške oblasti razkrile, kako se je to zgodilo. Zapornik je ušel po kilometer in pol dolgem predoru, ki je imel v notranjosti luči, ventilacijo in tudi tirnice za vagon, s katerim so očitno odvažali material.

Dolga kariera kopanja predorov Predor je tako zapleten, da mehiške oblasti trdijo, da so njegovo gradnjo gotovo načrtovali vsaj eno leto. Predvidevajo, da je imel Guzman pri pobegu veliko pomagačev, zelo verjetno tudi med pazniki. Nemudoma so odpustil direktorja zapora Altiplano, ki naj bi bil najstrožje varovan zapor v Mehiki. Guzman je imel v svoji tihotapski karieri sicer veliko izkušenj z grajenjem zapletenih predorov. Prav po predorih naj bi namreč pretihotapil največ droge čez ameriško-mehiško mejo.

Francozi pobegnejo s helikopterjem

Guzman je tokrat ušel že drugič. Tudi prvič je ušel po predoru. Nič nenavadnega ni, da isti zapornik dvakrat za pobeg uporabil enako metodo. Obsojeni morilec Pascal Payet je iz francoskega zapora dvakrat, v letih 2001 in 2007, pobegnil kot v ameriškem filmu – s helikopterjem. V Franciji so helikopterji očitno priljubljen način pobega, saj je tako leta 1986 pobegnil tudi ropar Michel Vaujour. Helikopter je pilotirala njegova žena, ki je šla v pilotsko šolo prav z namenom, da iz zapora reši moža.

Zapornik, ki je pustil sporočilo Med pobeglimi povratniki je bil tudi ropar Walter Stürm, zaprt v švicarskem zaporu. Skupno je iz zapora pobegnil trikrat. Leta 1981 je paznikom na postelji celo predrzno pustil sporočilo, da je "odšel iskat pirhe". Ušel je tako, da je prerezal rešetke in se z rjuhami spustil na tla. Verjetno najdrznejši pobeg v Evropi pa je iz leta 1983, ko je iz zapora pobegnilo 38 zapornikov, članov Irske republikanske armade. S pretihotapljenim orožjem so v zaporniški kuhinji ukradli kombi in se z njim odpeljali skozi glavni vhod.

Kot Hudini med rešetkami Pred dvema letoma pa je v Južni Koreji na še posebej zanimiv način pobegnil Choi Gap Bok. Redno je vadil jogo, tako da se je nazadnje namazal z oljem in se izmuznil skozi odprtino za hrano. Ujeli so ga čez nekaj dni in ga namestili v celico z manjšo odprtino za hrano.

Nenavaden je bil tudi pobeg Juana Ramireza Tijerina leta 2011. Žena ga je iz mehiškega zapora skušala pretihotapiti v kovčku. Neuspešno – stražarji so ju ujeli tik pred izhodom.

Najbolj domiseln pa je bil brez dvoma Steven Russell, ki je prav tako pobegnil trikrat, o njem pa so posneli film. Prvič se je pretvarjal, da je policist pod krinko, in stražarji so ga spustili iz zapora. Drugič se je pretvarjal, da je zdravnik. Nazadnje je šel najdlje in se pretvarjal, da ima aids. Zaradi tega je tudi močno shujšal. Ko so ga premestili v bolnišnico, je sam sebi podpisal mrliški list in kot truplo so ga odnesli iz zapora.

Ne spreglejte