Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 2. 2021,
10.20

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

2

Natisni članek

Pablo Hasel

Torek, 16. 2. 2021, 10.20

3 leta

Španska policija prijela raperja, obsojenega zaradi kritiziranja oblasti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

2

Pablo Hasel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Španska policija je danes prijela kontroverznega raperja, ki se je skupaj s privrženci uprl obsodbi na zaporno kazen zaradi kritiziranja oblasti in se zabarikadiral na območju Univerze v Lleidi v Kataloniji. Njegova obsodba je bila sicer sporna in je sprožila množične proteste v Madridu in Barceloni.

Pablo Hasel je bil obsojen na devet mesecev zapora zaradi tvitanja in objavljanja posnetkov, v katerih je glede na obsodbo poveličeval terorizem ter poniževal in obrekoval monarhijo in državne institucije. Sporen je bil niz tvitov, v katerih je napadel monarhijo in obtožil policijo mučenja in pobijanja demonstrantov in migrantov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ta obsodba je naletela na številne kritike, češ da je bil raper obsojen zaradi svojega umetniškega izražanja. Več sto umetnikov je podpisalo peticijo za njegovo oprostitev, med njimi tudi filmski režiser Pedro Almodovar in hollywoodski zvezdnik Javier Bardem. V Madridu in Barceloni pa je prišlo tudi do množičnih protestov, piše STA.

Španska vlada je prejšnji teden napovedala, da bo znižala predvidene kazni za "zločine zaradi izražanja", kot so poveličevanje terorizma, širjenje sovražnega govora, žaljenje monarhije in religije, če bo to storjeno v kontekstu umetniškega ali kulturnega izražanja ali intelektualnih aktivnosti, še navaja AFP.

Zabarikadiral se je v enega od poslopij univerze

Vendar pa je bila obsodba Hasela pravnomočna in v petek bi se moral javiti na prestajanje zaporne kazni. Toda raper se je uprl in se skupaj s privrženci zabarikadiral v enega od poslopij univerze v Lleidi. Danes ga je španski policiji uspelo spraviti na plano in odpeljati v zapor, še piše STA.

Ne spreglejte