Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2013,
14.57

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Španija Edward Snowden Evo Morales

Torek, 9. 7. 2013, 14.57

4 leta, 6 mesecev

Španija se je Moralesu pripravljena opravičiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Španija se je bolivijskemu predsedniku Evu Moralesu v zvezi z njegovim nedavnim prisilnim pristankom na dunajskem letališču pripravljena opravičiti.

Kot je dejal španski zunanji minister Jose Manuel Garcia-Margallo, nima težav z opravičilom, če je nastal nesporazum, predvsem glede ravnanja španskega veleposlanika na Dunaju. Morales in voditelji več drugih latinskoameriških držav so od Francije, Španije, Italije in Portugalske zahtevali uradno opravičilo, potem ko so te letalu bolivijskega predsednika, ki se je vračalo iz Moskve, zavrnile pravico do uporabe njihovega zračnega prostora.

Ostra kritika zaradi ravnanja španskega veleposlanika Države so namreč domnevale, da je na krovu letala tudi nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden. Morales je Španijo sicer ostro kritiziral predvsem zaradi nespoštljivega ravnanja španskega veleposlanika na Dunaju. Ta se je pripeljal na tamkajšnje letališče, nato pa naj bi pod pretvezo, da želi z Moralesom v letalu popiti kavo, dejansko želel preveriti, ali na krovu vendarle ni Snowdena.

Če so dobili takšen vtis ali je nastal kakšen drugačen nesporazum, se je španski zunanji minister Moralesu pripravljen nemudoma opravičiti. Kot je še zagotovil, je na opravičilo in pojasnitev situacije pripravljen tudi njihov veleposlanik na Dunaju.

Španija trdi, da zračnega prostora niso zaprli Po drugi strani pa je španski zunanji minister vnovič zavrnil očitke, da je Španija bolivijskemu predsedniku zavrnila pravico do preleta. Kot je zatrdil, španskega zračnega prostora za Moralesa niso nikoli zaprli. Poleg tega je imel dovoljenje za vmesni postanek na otoku Gran Canaria, je dejal Garcia-Margallo, sploh po tem, ko mu je bolivijski zunanji minister David Choquehuanca po telefonu zagotovil, da Snowdena, ki ga iščejo ameriške oblasti, ni na krovu predsednikovega letala.

Ne spreglejte