SiolNET. Novice Svet
1,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodišče zavrnilo izročitev ustanovitelja Wikileaksa Assangea ZDA

1,30

termometer

Julian Assange
Foto: Reuters

Prvostopenjsko sodišče v Londonu je danes zavrnilo izročitev ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea ZDA, kjer mu želijo soditi zaradi objave zaupnih dokumentov. Kot je pojasnilo, so se tako odločili zaradi pogojev, ki bi ga čakali v ZDA. Sodnica Vanessa Baraitser je izrazila skrb za Assangeovo duševno zdravje in odredila njegovo oprostitev.

Dejala je še, da obstajajo dokazi o njegovih mislih na samopoškodovanje in samomor. "Splošen vtis je, da gre za depresivnega in občasno obupanega človeka, ki se boji za svojo prihodnost," je še povedala sodnica. Če bi bil v ZDA spoznan za krivega po vseh 18 točkah obtožnice, mu grozi do 175 let zapora, navaja STA.

"Zaradi njegovega duševnega zdravja sem se odločila zavrniti izročitev"

Assange je na odločitev sodišča na prvi stopnji čakal v strogo varovanem londonskem zaporu Belmarsh. "Ocenjujem, da postopki, ki ga čakajo v ZDA, gospodu Assangeu ne bodo preprečili, da bi našel pot, da stori samomor. Zaradi njegovega duševnega zdravja sem se odločila zavrniti izročitev," je na sodišču še pojasnila sodnica. Assange, ki je bil ob razglasitvi sodbe v sodni dvorani, si je ob odločitvi obrisal čelo, njegova zaročenka Stella Moris pa je planila v jok, poroča STA.

ZDA so že napovedale, da se bodo na odločitev pritožile

ZDA so že napovedale, da se bodo na odločitev kazenskega sodišča pritožile. Za to imajo 14 dni časa. Po poročanju britanskega BBC to pomeni, da Assangea ne bodo nemudoma izpustili iz zapora.

Podporniki pred sodiščem navdušeni nad odločitvijo

Pred objavo odločitve se je pred poslopjem sodišča v Londonu zbralo več deset njegovih privržencev, ki so zahtevali njegovo izpustitev na prostost. Med drugim so vzklikali Izpustite Juliana Assangea. Na odločitev so se odzvali z navdušenjem in skakali v zrak, poroča STA.

Že posebni poročevalec Združenih narodov o mučenju Nils Melzer je opozoril, da se je zdravstveno stanje 49-letnega Avstralca v zaporu resno poslabšalo, celo tako zelo, da je ogroženo njegovo življenje. Britanske oblasti je zato pozval britanske oblasti k takojšnji izpustitvi ustanovitelja Wikileaksa iz zapora ali premestitvi v hišni pripor, ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa, naj ga pred iztekom mandata pomilosti, piše STA.

ZDA razočarane, Mehika ponuja azil

Ameriško pravosodno ministrstvo je izrazilo razočaranje nad odločitvijo britanskega sodišča. Ameriško ministrstvo je zatrdilo, da bodo še naprej skušali doseči Assangeevo izročitev. Mehika pa mu je ponudila azil. "Zunanje ministrstvo bom prosil, naj sproži ustrezne postopke, da od Združenega kraljestva zahteva izpustitev gospoda Assangea in da mu Mehika ponudi politični azil," je povedal mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, piše STA.

Zatrdil je, da bo Mehika zagotovila, da "se tisti, ki prejme azil, ne vmešava v politične zadeve katerekoli države", navaja AFP.

Očitajo mu objavo zaupnih dokumentov o vojaških operacijah ZDA

Ameriško pravosodje 49-letnemu Assangeu očita objavo zaupnih dokumentov o vojaških operacijah ZDA v Iraku in Afganistanu, ki jih je pridobil od žvižgačice Chelsea Manning, ki je bila prej ameriški vojak Bradley Manning.

Assange Foto: Reuters

Najprej se je zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu

Assange se je leta 2012 pred izročitvijo ZDA zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu. Takrat je bil zanj veljaven tudi evropski priporni nalog zaradi domnevnega posilstva na Švedskem. Kasneje so na Švedskem postopek proti njemu opustili, poroča STA.

Britanska policija ga je aretirala aprila 2019, ker naj bi s pobegom na veleposlaništvo kršil pogojni izpust. Pred tem so mu na ekvadorskem veleposlaništvu po zamenjavi na položaju ekvadorskega predsednika odrekli gostoljubje.

Obe strani se lahko na odločitev sodišča še pritožita. Po odločanju na še dveh višjih britanskih sodiščih bi primer lahko končal na Evropskem sodišču za človekove pravice, kar pomeni, da lahko do dokončne odločitve o izročitvi ZDA mine še precej časa.

Zaročenka: Ne bomo praznovali, dokler se ne vrne domov

Assangeova zaročenka je odločitev sodišča označila za zmago za Assangea, a poudarila, da ona in njuna sinova ne bodo praznovali, dokler se ne vrne domov. "Današnja zmaga je prvi korak k pravici v tem primeru. Zadovoljni smo, da je sodišče prepoznalo resnosti in nehumanost tega, kar je pretrpel in kar mu grozi, a ne pozabimo, da ZDA niso umaknile obtožnice," je dejala novinarjem pred sodiščem.

Ob tem je pozvala ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj konča zadevo. "Gospod predsednik, porušite zidove zapora. Pustite najinima fantkoma, da imata očeta. Osvobodite Juliana, osvobodite tisk, osvobodite nas vse," je pozvala.

Odgovorni urednik Wikileaksa Kristinn Hrafnsson pa je poudaril, da je danes dan zmage za Assangea, da pa ni nujno dan zmage za novinarstvo. "Pri praznovanju bodimo previdni. Kot je rekla Stella, boja ne bo konec, dokler se ne bo Julian vrnil domov in bo z njo in fantoma," je dodal.

Protest Assange Foto: Ana Kovač

Ameriški neprofitni Sklad za svobodo medijev je opozoril, da je primer proti Julianu Assangeu "največja grožnja svobodi medijev v ZDA v zadnjih desetletjih". "O zahtevi za izročitev ni bilo odločeno na podlagi svobode medijev, sodnica je odločila, da je ameriški sistem zaporov preveč represiven za izročitev," so zapisali v odzivu po navedbah STA.

Žvižgač Edward Snowden je razsodbo pozdravil. "Hvala vsem, ki ste se zoperstavili eni največjih groženj svobodi medijev v zadnjih desetletjih," je tvitnil po pisanju STA.

Generalni sekretar organizacije Novinarji brez meja Christophe Deloire je izpostavil, da je odločitev o neizročitvi Assangea ZDA zgodovinski trenutek za svobodo izražanja, saj ne predstavlja dodatne grožnje za preiskovalno novinarstvo. "Izročitev bi bila presedan. Za njegovo obrambo je to hudo olajšanje," je še tvitnil.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International pa je pozdravila dejstvo, da Assangea ne bodo izročili ZDA, a da to ne opravičuje sodelovanja Velike Britanije v procesu, na katerem so sodili svobodi medijev in izražanja, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin