Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
11.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 11.27

8 let

Sodišče protestnikom na pogrebu prisodilo odškodnino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za starše padlega ameriškega vojaka Matthewa Snyderja se tožba proti ekstremistični Baptistični cerkvi Westboro, katere pripadniki so demonstrirali na pogrebu njihovega sina, na koncu ni izplačala.

Sodišče je sprva Cerkvi dosodilo 11 milijonov dolarjev kazni, sedaj pa mora družina Snyder plačati Cerkvi 16.000 dolarjev pravdnih stroškov. Pripadniki Cerkve so leta 2006 prišli na vojakov pogreb v zvezni državi Maryland in izražali svoje prepričanje, da je Matthew Snyder umrl, ker je Bog jezen na ZDA. Jezen pa je zato, ker so v ZDA homoseksualci. Žalujoči so morali na poti do pogreba poslušati vzklike, da je bila pokojnikova smrt pravična, ker Bog sovraži homoseksualce. Pripadniki leta 1955 ustanovljene Cerkve sicer redno demonstrirajo na pogrebih vojakov, pri čemer ni pomembno ali je bil pokojnik homoseksualec ali ne.

Oče pokojnega vojaka se je leta 2007 odločil za tožbo zoper Cerkev. Porota je sprva hitro odločila, da mora Cerkev plačati 2,9 milijona dolarjev odškodnine za povzročitev duševnih bolečin in še osem milijonov dolarjev dodatne kazni. S to odločitvijo pa so želeli predvsem preprečiti, da bi se omenjeni dogodki ponovili.

Cerkev se je pritožila, prizivno sodišče ji je ugodilo ter zavrnilo odškodnino. Poleg tega je družini pokojnika naložilo plačilo 16.000 dolarjev odškodnine za stroške, ki jih je imela Cerkev s tožbo. Po mnenju prizivnega sodišča je namreč pravica do svobode govora pomembnejša od pravice do zasebnosti.

Albert Snyder je bil nad odločitvijo razočaran. Zdela se mu je kot slaba prvoaprilska šala, zato se je pritožil na vrhovno sodišče ZDA. Zagovorniki Cerkve pa so prepričani, da bodo znova zmagali. Zadovoljni so, da mu je prizivno sodišče naložilo poravnavo stroškov tožbe. Ta denar pa nameravajo nameniti za nove demonstracije na pogrebih.

Ne spreglejte