SiolNET. Novice Svet
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodišče EU od Poljske zahteva odpravo sporne reforme vrhovnega sodišča

0,13

termometer

Poljska zastava
Foto: Reuters

Sodišče Evropske unije je v danes objavljeni odredbi od Poljske zahtevalo takojšnjo ustavitev prisilnega upokojevanja sodnikov vrhovnega sodišča in njihovo vrnitev na delo.

Postopek proti Poljski je zaradi ogrožanja neodvisnosti sodstva pred Sodiščem EU septembra sprožila Evropska komisija zaradi aprila letos uveljavljenega zakona, ki znižuje upokojitveno starost sodnikov vrhovnega sodišča s 70 na 65 let. Posledično je bilo prisilno upokojenih več kot tretjina, , okoli 20 vseh sodnikov vrhovnega sodišča, med njimi tudi predsednica vrhovnega sodišča Malgorzata Gersdorf.

Sodišče EU je nato v začasni odredbi 19. oktobra od Varšave zahtevalo takojšnjo ustavitev izvajanja spornega zakona, ki jo je danes potrdilo. V primeru naj bi sicer končno sodbo sprejelo v letu 2019, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Odpravili sporni zakon, a ga še niso uveljavili

Že po začasni odredbi je poljski parlament 21. novembra sprejel zakon, s katerim je v skladu z zahtevami Sodišča EU odpravil sporni zakon, a ga doslej še niso uveljavili. Manjka še podpis poljskega predsednika Andrzeja Dude, ki ima čas še do danes do polnoči.

Ob potrditvi zakona po nujnem postopku v poljskem parlamentu, v katerem ima večino vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS), je novembra pomočnik predsednika države Andrzej Dera povedal, da je bil neobičajno hiter sprejem zakona rezultat dogovora vlade s Sodiščem EU, da bi se Poljska izognila plačilu denarne kazni. Sodišče v Luksemburgu, ki bo končno odločitev glede primera šele sprejel, bi namreč Poljski zaradi kršitve prava EU lahko naložilo tudi denarno kazen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin