Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 6. 2013,
7.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Edward Snowden NSA

Nedelja, 23. 6. 2013, 7.49

8 let

Snowden zaprosil za azil v Ekvadorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanji ameriški obveščevalec Edward Snowden je zaprosil Ekvador za politični azil, je preko Twitterja sporočil ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino.

Nekdanji ameriški obveščevalec Edward Snowden je na poti v Venezuelo, letel pa naj bi tudi preko Havane. Medtem pa je, po porčanju medijev, že prispel iz Hongkonga v Moskvo. Na poletu pa so ga spremljali tudi "pravni svetovalci" WikiLeaksa. Kot poročajo tuji mediji, je Snowdenovo letalo pristalo na moskovsko letališče Šeremetjevo. Na letališču se ni dogajalo kaj posebnega, moskovske oblasti pa zoper njega tudi niso ukrepale.

V Moskvi se je srečal tudi z ekvadorskim veleposlanikom v Rusiji. Ekvadorski minister Patino pa je nato obvestil javnost, da so prejeli prošnjo Snowdena za azil.

Ekvador je sicer azil podelil tudi ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, ki ga zaradi objave zaupnih dokumentov prav tako iščejo v ZDA, medtem ko ga Švedska zahteva zaradi obtožb o posilstvu. Assange se je umaknil na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, ki pa ga zdaj ne more zapustiti, ne da bi ga aretirali.

Ruska policija ga ne bo prijela Moskovska policija je medtem zatrdila, da Snowdna ne bo prijela. "Nismo dobili nobenih navodil glede te osebe. Bo pa potrebovala veljavni vizum za vstop na ozemlje Rusije," je pojasnil predstavnik policije.

Kot je še med poletom Snowdena iz Hongkonga pojasnil vir pri ruskem letalskem prevozniku Aeroflot, naj bi "potnik pod tem imenom (...) v ponedeljek, 24. junija, odpotoval v Havano z letom SU150". Od tam pa naj bi prav tako jutri z lokalnim letom odpotoval v Caracas," je dodal omenjeni vir.

Zagotovili mu bodo "politični azil v demokratični državi" WikiLeaks pa je na Twitterju objavil, da so na letalu ob Snowdenu tudi "pravni svetovalci WikiLeaksa". Pred tem je Wikileaks prav tako preko Twitterja sporočil, da je Snowdenu zagotovil "politični azil v demokratični državi, dokumente in varen odhod iz Hongkonga", ni pa razkril njegove končne destinacije.

Zadevo spremlja tudi rusko zunanje ministrstvo. V Moskvi sicer zatrjujejo, da o Snowdenovem odhodu iz Hongkonga niso vedeli nič. "Nič ne vem. To slišim prvič," je dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, Dimitrij Peskov.

Hongkong: Ni bilo pravne podlage za njegovo izročitev Združenim državam ZDA so Snowdena tudi uradno obtožile zaradi razkritij programov nadzora nad telefonskimi komunikacijami Američanov in nad komunikacijami tujcev po internetu, ki jih izvaja ameriška Nacionalna varnostna agencija (NSA). Vsaka od treh točk obtožnice mu prinaša do deset let zaporne kazni.

ZDA so od Hongkonga že zahtevale njegovo izročitev, a so hongkonške oblasti sporočile, da ni bilo zadostne pravne podlage, da bi mu preprečile odhod iz tega mesta pod posebno samoupravo znotraj Kitajske. Snowden je tako Hongkong zapustil povsem legalno.

Ne spreglejte