Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 8. 2013,
16.53

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Slovenija Balkan

Torek, 20. 8. 2013, 16.53

8 let, 3 mesece

Slovenija je po zanimanju tujih vlagateljev na samem repu Balkana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Revija Forbes Sloveniji povsem upravičeno pravi najbolj socialistična država v Evropi, pravi ekonomist Lahovnik. "Tuje vlagatelje dobesedno odganjamo."

Poročilo konference Združenih narodov za razvoj in investicije, ki izide vsako leto, danes pa ga je objavil hrvaški Jutarnji list, kaže za Slovenijo zelo skrb zbujajoče podatke: v letu 2012 je bilo v Sloveniji za samo 108 milijonov evrov neposrednih tujih naložb. Boljše od nas so se na lestvici uvrstile vse države nekdanje Jugoslavije, tudi Albanija, prehiteli smo le Makedonijo. Na Hrvaškem je bilo lani za kar devetkrat več neposrednih tujih naložb kot v Sloveniji.

"Še tisti, ki so tu, razmišljajo, da bi pobegnili drugam" Ekonomist Matej Lahovnik opozarja: "Slovenska država ima največji delež v gospodarstvu, pod neposredne tuje naložbe štejejo tudi portfeljske nakupe delnic, trg kapitala v Sloveniji je zelo plitev. Katero delnico pa želiš kupiti? Saj ni izbire. Ostanejo samo naložbe greenfield, torej tiste iz zelene trave. Za to pa tudi ni zanimanja. Cene zemljišč so previsoke, birokratske ovire so precejšnje, najbolj pa vlagatelje odbije negotovost poslovnega okolja. Predvsem visoki davki, ki jih namerava država še zviševati. Še tisti, ki so tukaj, razmišljajo, da bi pobegnili drugam."

"Privatizacija bi rešila zadevo" Lahovnik pravi, da bi privatizacija rešila zdajšnje stanje, a "država nima kakšnega resnega namena privatizirati, le umetniški vtis ustvarja. Z eno prodajo, na primer Telekoma, če bi bil kdo pripravljen plačati 800 milijonov evrov, bi se na lestvici takoj povzpeli". A obstaja strah pred tujci, trdi Lahovnik, "še bolj pa je strah izgovor, da lahko politika ohranja vpliv v večjem delu gospodarstva. Veste, če bili tujci kak pomemben partner v Luki Koper, Gašpar Gašpar Mišič gotovo ne bi bil kandidat za predsednika uprave".

"Politične volje ni" Lahovnik pravi, da je Slovenija po njegovih izkušnjah znana kot država, ki sicer začne marsikateri postopek privatizacije državnega premoženja, "a tik pred koncem zadeve iz političnih razlogov ustavi. Ne jemljejo nas več resno. Zato tudi ne dobimo primernih kupcev, ko želimo kaj prodati".

"Za naložbe se je treba bojevati" "Seveda bo z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo za Slovenijo še težje, dobili smo še enega tekmeca. Že tako so nas do zdaj prehitele vse bolj odprte države, Poljska, Slovaška, od katerih smo bili boljši," pravi nekdanji minister. Hrvaška je zdaj, ko je vstopila v Evropsko unijo, še ena izmed mogočih destinacij za tuje vlagatelje zunaj Evropske unije, ki želijo na skupni evropski trg, meni. "Pri nas nekateri tega ne morejo razumeti. Za dobre tuje naložbe se moraš bojevati."

"Je pa Slovenija pomemben vlagatelj v Srbiji, na Kosovu, v Makedoniji. To kaže, da je domače poslovno okolje za številna podjetja neprivlačno," pravi Lahovnik in dodaja: "Najpomembnejše je, da razvoj ostane tukaj."

Ne spreglejte