Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
28. 1. 2017,
11.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

QuickShoeLace David Knez Kickstarter

Sobota, 28. 1. 2017, 11.56

6 let, 6 mesecev

Slovenec z vezalkami na Kickstarterju do 132 tisoč evrov

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
David Knez | Foto QuickShoeLace

Foto: QuickShoeLace

Zavezovanje čevljev je vsakodnevno opravilo, ki ni posebej zabavno. Pod alternativo klasični pentlji se je podpisal David Knez, ki je z elastičnimi vezalkami Quickshoelace na platformi za množično zbiranje denarja Kickstarer zbral nekaj manj kot 133 tisoč evrov.

Vezalke se zdijo zelo preprosta stvar na čevljih, ki jim ne posvečamo posebne pozornosti. V njihov razvoj in lažjo ter hitrejšo uporabo se je poglobil Slovenec David Knez in prepričal na Kickstarjerju, kjer je zbral več kot 142 tisoč dolarjev (več kot 132 tisoč evrov) in za 790 odstotkov presegel zastavljeni načrt, da bi bil projekt uspešen.

"Vse bomo porabili za razvoj. Nekje 40 tisoč evrov bo stalo desetletno zavarovanje patenta. Na koncu, ko bomo izdelali vezalke za vse podpornike, bomo na pozitivni ničli. Ampak to je začetek," pravi idejni vodja Knez.

Prvih 35 dni se ni dogajalo nič

Škatlica, vezalka in bunkice so izdelane v Sloveniji. | Foto: QuickShoeLace Škatlica, vezalka in bunkice so izdelane v Sloveniji. Foto: QuickShoeLace Njegova ideja na Kickstarterju ni bila takojšnja uspešnica. Prvih 35 dni praktično ni dobil podpore, nato pa je objava videa v Business Insiderju poskrbela za ogromno rast.

"Mislil sem, da bo podpora na Kickstarterju že od prvega dneva odlična. Imel sem veliko povratnih informacij, ker sem Quickshoelace že lani prodajal na sejmih," o poteku kampanje, ki se je končala danes pravi Knez.

"Izdelek mora biti izpopolnjen. Od škatlice, navodil, kakovosti izdelave. Tudi proizvodnja mora biti v veliki meri že postavljena, če želiš nato hitro razposlati stvari," je Knez prepričan, da mu je prodajanje na sejmih, kjer je prodal okoli 700 vezalk, koristilo.

Najprej oblačila, nato ideja o elastični vezalki

Idejo o elastični vezalki, ki se namesto zavezovanja zategne in na koncu zapne za obroček, je dobil pred tremi leti, ko je še delal kot projektant orodij. "Prva ideja je bila, da naredim svoja oblačila, risal sem tudi svoje čevlje in tako sem prišel do vezalk. Razmišljal sem, kaj bi lahko spremenil pri vezalkah in dobil sem idejo za elastične vezalke, ki se jih zapne, ob tem pa so še modni dodatek," o začetkih pravi Knez, po izobrazi strojnik.

Rešujemo svetovni problem, ki je povsem preprost

In zakaj je po njegovem ideja prepričala ljudi? "Rešujemo svetovni problem, ki je povsem preprost. Uporaben je tudi za ljudi z gibalnimi težavami in za otroke, ki še ne znajo zavezovati običajnih vezalk. Vsak ima doma čevlje in zato ima tudi vezalke. Če je na svetu sedem milijard ljudi, ki imajo doma pet parov čevljev, je to 35 milijard čevljev. Imamo zelo široko ciljno skupino."

Ciljna skupina so vsi, ki imajo čevlje. | Foto: QuickShoeLace Ciljna skupina so vsi, ki imajo čevlje. Foto: QuickShoeLace Po dokončanem zbiranju sredstev na Kickstarterju (še eno kampanjo bodo pravkar začeli na drugi platformi za množično zbiranje Indiegogo) zdaj Kneza in njegovo petčlansko ekipo čaka veliko dela, da bodo vezalke do marca na voljo za pošiljanje podpornikom.

Vse izdelajo v Sloveniji

Celotna izdelava Quickshoelace je razpršena izključno po Sloveniji in dokler bo na čelu zasedbe Knez, bo tako tudi ostalo.

"Vse je narejeno v Sloveniji. Od škatlice in vezalk do bunkic," razlaga Knez, ki v svoji ideji vidi še veliko možnosti za nadgradnjo, predvsem dekorativno. Hkrati se bodo posvetili še drugim idejam, predvsem svoji liniji oblačil in čevljev.

"Največ podpornikov ideje prihaja iz ZDA. Zdaj nas čaka še dogovarjanje z distributerji po državah in nato se bo lahko začela prodaja v trgovinah," načrtuje Knez.

Ne spreglejte