Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 2. 2016,
17.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Slovenci v tujini

Sobota, 27. 2. 2016, 17.16

6 let, 7 mesecev

Slovenec, ki se je poročil s Filipinko: Prodajam nepremičnine in plaže

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Po investiciji v restavracijo na Filipinih sem na tem trgu videl tako priložnost za druge investicije kot tudi za življenje na rajskih otokih, pravi Samo Pflaum.

Samo Pflaum prihaja iz Ljubljane. Od 18. leta je bil v računalniških vodah, ustvaril je svoje podjetje, vodil nekatera druga, dokler se nekega dne ni odločil za dopust na Filipinih, ki je spremenil njegovo življenje. Spoznal je nekaj ljudi in se leta 2010 odločil za investicijo v restavracijo.

"Po letu 2008 in finančnem zlomu je bila situacija v Sloveniji težka, dohodki vprašljivi, spanje oteženo, zato sem že v tistih letih gledal v smeri tujine," svojo odločitev pojasnjuje Samo.

Na Filipinih je Samo spoznal tudi ženo, s katero imata leto in pol starega sinčka, živijo pa v glavnem mestu otoka Palawan Puerto Princesa, kjer se ukvarjajo s prodajo nepremičnin.

Težave? Ne, nobenih! V Sloveniji ni bilo težko zapreti vsega in se preseliti na Filipine, pove naš sogovornik, ki tam živi od leta 2012. Dodaja, da je "življenje na otokih prijazno do tujcev, vreme naklonjeno in morje toplo".

Sicer se v vsem tem času ni soočil z nobenimi birokratskimi težavami, vizo pa si na dva meseca podaljšuje na lokalnem uradu. Cena dvomesečne vize je nekje med 50 in 60 evri.

Priložnost, ki je ne smeš izpustiti Pred približno enim letom so se pojavile priložnosti za investicije v zemljišča, kamor je Samo vložil nekaj denarja. Kot pojasnjuje, se z ženo od takrat ukvarjata s tem. "Trg je odprt za tujce, kjer jim pomagava in svetujeva, kako do zemljišč, kako upravljati z nepremičninam, urejava "land banking" za avstralsko in korejsko družbo in drugo," natančneje pojasni Samo.

Trenutno se posvečata trgu v San Vicentu na Palawanu, kjer je zdaj razvoj na najvišji točki na celotnih Filipinih. Otok Palawan je bil namreč že drugo leto proglašen za najlepši otok na svetu in San Vicente je nova destinacija na otoku, kjer bodo razvili središče turizma na Filipinih.

"Priložnosti za investicije je veliko – tako za velika investicijska podjetja kot tudi za navadne smrtnike. Imeti košček raja na najlepših plažah na svetu ni tako zelo nemogoče. Tukaj pa prideva na vrsto midva, ker urediva vse potrebno, da se to uresniči tudi tujcem," pove Samo.

Za svojo plažo lahko odštejete že nekaj nad deset evri na kvadratni meter Vse je odvisno od lokacije in velikosti. Po navadi so večja zemljišča cenejša od manjših. Na primer popolna sredina najbolj komercialne plaže na Palawanu, primerne za gradnjo hotelov, stane okoli 120 evrov na kvadratni meter.

Cene zemljišč na plaži pa se gibljejo nekje od 20 do 30 evrov naprej na kvadratni meter. Dobiti se da tudi cenejše lokacije, ki stanejo nekaj nad deset evri na kvadratni meter, vse je odvisno od lokacije in velikosti. "Prednost teh zemljišč je, da cena konstantno raste, saj se kraj San Vicente razvija precej hitro. Internacionalno letališče se bo odprlo januarja 2017," dodaja Samo.

Na Filipinih ljudje ne poznajo "fovšije" "Življenje na Filipinih se v marsičem razlikuje od slovenskega, ljudje ne poznajo 'fovšije', zadovoljni so z malim, kljub revščini po naših standardih so iskreno veseli in zadovoljni s tem, kar imajo," pravi Samo, ki še izpostavlja, da je tudi na Filipinih odstotek zelo bogatih, a je tudi revnih veliko. "Zanimivo je, da vsi delajo, nahranijo svoje družine in vedno najdejo veselje vsak dan, kljub zaslužku, ki se giblje nekje med sto do 200 evri mesečno," pojasni sogovornik.

Sicer pa dodaja, da ljudje niso leni, vendar radi delajo po svoje: "Zato moraš stati za hrbtom pri vsakem, kjer hočeš, da je kaj po tvoje." Državne službe, uradi, občine so podobni slovenskim, je pa privatni sektor popolnoma drugačen, saj se dela po vodilu: dela se, ko se dela. To mišljenje pa pogosto povzroča preglavice tujcem, ki so navajeni drugačnega načina dela.

 

S 400 evri dohodka si pravi bogataš Življenjski standard na Filipinih je v primerjavi z Evropo precej nizek. Zaslužki se razlikujejo od otoka do otoka. Na Palawanu, kjer živi Samo z družino, je povprečni zaslužek nekje 200 evrov mesečno, s čimer se da, če si skromen, brez težav preživeti. "Z zaslužkom okoli 400 evrov se da živeti precej lepo. Govorim o najemnini, vseh stroških, hrani in še ostane. S to vsoto si bogat," pojasni Samo.

Tudi cene so posledično različne od otoka do otoka: "Na Palawanu se lahko najde hiša za 200 evrov mesečno, v Manili za 400 evrov, obrok riža s kako omako in mesom v uličnih restavracijah stane od enega do dveh evra, pivo en evro, liter dizelskega goriva pa recimo 0,4 evra."

Kakšen je dan na Filipinih? "Če je deloven, potem se navadno z ženo odpraviva v San Vicente s stranko na ogled zemljišč. Pojemo kakšno morsko kosilo. Ogledamo si še plaže in se odpravimo proti domu. Če ni dan ni deloven, se dobimo s prijatelji na plaži ali vrtu, sledi piknik, glasba."

Kaj je bilo tisto, na kar se je bilo najtežje navaditi? "Počasnost časa. Tukaj se nikomur ne mudi, vse gre počasneje. Ker sem prišel iz poslovnega okolja, kjer veljajo urniki in točnost, je bil prehod precej moteč. Zdaj dejansko ne vem, kateri dan v tednu je, ker to ne pomeni nič."

Ne spreglejte