Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
7. 1. 2015,
15.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pariz strelski napad

Sreda, 7. 1. 2015, 15.10

6 let, 7 mesecev

Slovenca v Parizu o strelskem napadu: Prestrašena, ne pa presenečena

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"To je grozno, tukaj to zelo odmeva, na Facebooku je polno objav. Da se nekaj takega zgodi sredi Evrope, sredi Pariza, to smo včasih gledali le v filmih," strelski napad komentira Slovenka v Parizu.

Strelski napad na uredništvo francoske satirične revije Charlie Hebo je pretresel tudi Slovencev, ki živijo v Parizu.

Mediji poročajo, da gre za maščevanje za karikaturo Mohameda Karel Vičič, ki dogodek spremlja preko medijev, nam je povedal, da mediji o tem ves čas poročajo in prikazujejo posnetke, kako sta oborožena napadalca streljala naokoli tudi, ko sta zapuščala kraj dogajanja. Od tam sta se odpeljala v črnem avtomobilu, ki so policisti našli nekaj ulic stran, od koder sta verjetno zbežala v drugem avtomobilu.

Francoski mediji poročajo, da sta storilca med streljanjem vpila, da s tem maščujeta satirični portret Mohameda z bombami na glavi, ki ga je revija objavila že pred leti, je povedal Vičič, ki pravi, da ga dogodek ni presenetil.

"Na kraj dogodka je prispel tudi predsednik Hollande, ki je takoj sprožil najvišje varnostne ukrepe, dogodek pa označil za barbarskega. Takoj je sklical krizni sestanek ministrske ekipe. Po sestanku, zvečer ob osmi uri, bo dal novo izjavo za medije," nam je še povedal Vičič.

"Sprašujem se samo, kdaj bodo izbruhnili kakšni še večji konflikti" Ne daleč od kraja dogodka živi tudi Slovenka, ki se je pred leti preselila v Pariz. "Streljanje se je zgodilo v 18. okrožju, jaz pa sem v 11. Sicer ni tako blizu, da bi videla, sem pa slišala sirene, tu mimo je šlo veliko intervencijskih vozil," nam je povedala Živa Cvar. "To je grozno, tukaj to zelo odmeva, na Facebooku je polno objav. Da se nekaj takega zgodi sredi Evrope, sredi Pariza, to smo včasih gledali le v filmih," je dejala Živa. "Do zdaj me nikoli ni bilo strah v Parizu, zdaj pa moram priznati, da me je. Začenjam dobivati pomisleke in se ne bi rada zapletala niti v kakšne pogovore o islamu. O tem se sicer veliko ljudi boji govoriti preveč odprto." Sogovornica meni, da napad najverjetneje ni zgolj posledica starih satiričnih objav, temveč mora biti v ozadju kaj večjega, saj med Francozi in muslimani že dolgo vladajo velika trenja. "Meni se to ne zdi presenečenje. Sprašujem se samo še, kdaj bodo izbruhnili kakšni še večji konflikti." Kot pravi, ima veliko prijateljic, priseljenk iz Alžirije, ki v domovini niso nosile pokrival in niso bile globoko verne, metem ko v Franciji nosijo pokrivala, islam pa dojemajo veliko resneje. "Ne vem, zakaj se to dogaja, mogoče zato, ker niso sprejeti tako, da bi bili enakovredni Francozom, ampak to niso samo muslimani, podobno je tudi s temnopoltimi." A to ne pomeni, da Francozi niso tolerantni. "Oni le ščitijo svojo kulturo in religijo. Če se prilagodiš družbi, nimaš nobenih težav, da te ne bi sprejeli. Medtem ko se muslimani pogosto ne prilagajajo," opisuje Živa. "Mislim, da Francozov nič ni strah objavljati, Francija je velika država in je drugo mnenje vedno dobro sprejeto. Zaradi družbenih trenj pa narašča neke vrste jeza."

Ne spreglejte