Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
23. 9. 2013,
15.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Al Kaida Somalija

Ponedeljek, 23. 9. 2013, 15.21

7 let, 12 mesecev

Skupina, ki uporablja otroke kot topovsko hrano

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Islamsko milico Al Šebab so iz večjih somalijskih mest, ki jih je nadzorovala, pregnali pred letom dni, a še naprej ostaja nevarna, kar je dokazala z napadom v glavnem kenijskem mestu Nairobi.

Al Šebab je od leta 2007 naprej nadziral večji del Somalije. Zaradi številnih terorističnih napadov in ugrabitev turistov na severu Kenije so v Somalijo leta 2011 vkorakale kenijske vojaške sile in skupaj z mirovnimi silami Afriške unije in etiopsko vojsko prevzele nadzor nad večjim delom države. To islamsko milico so pregnali iz vseh večjih mest, ki jih je nekoč nadzirala v osrednji in južni Somaliji, vendar je še vedno dejavna na podeželju. Napad v Nairobiju ni prvi, ki ga je izvedla zunaj Somalije. Julija 2010 je prevzela odgovornost za napad v ugandski prestolnici Kampala. Njena tarča so bili ljudje, ki so gledali finale svetovnega nogometnega prvenstva. Umrlo je več kot 70 ljudi, več kot 60 je bilo ranjenih.

Iz Mogadiša so jo pregnali avgusta 2011, septembra lani pa se je morala umakniti iz svoje zadnje utrdbe, mesta Kismaayo na jugu države, od koder so jo pregnale mirovne sile AU pod vodstvom Kenije. Pristaniško mesto, okoli 500 kilometrov oddaljeno od prestolnice Mogadiš, je imelo za milico velik strateški pomen, saj se je delno financirala iz carin in davkov, ki so jih pobirali v pristanišču. Poleg tega je bilo pristanišče tudi prizorišče trgovine z orožjem.

Uvedla šeriatsko pravo Al Šabab – mladina oziroma fantje – je nastal kot radikalno mladinsko krilo somalijske, zdaj ne več delujoče Zveze islamskih sodišč leta 2006, ki je nadzorovala Mogadiš in se bojevala proti etiopskim silam, ki so vstopile v Somalijo, da bi podprle njeno šibko začasno vlado. Na območjih pod svojim nadzorom je uvedla strogo šeriatsko pravo, med drugim kamenjanje žensk, obtoženih prešuštva, do smrti in sekanje okončin tatovom. V Somaliji, razdejani od dveh desetletij državljanske vojne in kaosa, v tem času milica ni imela osrednje oblasti, si je al Šebab podporo med ljudmi pridobil z obljubo o varnosti. Kredibilnost in velik del naklonjenosti je izgubil, ko leta 2011 med hudo lakoto tujim humanitarnim agencijam dolgo časa ni dovolil vstopa v državo.

Milica, ki naj bi imela po različnih ocenah med sedem in 14 tisoč borcev, zagovarja vahabitsko različico islama. Ker je večina Somalcev sufistov, al Šebab pa je uničil številne sufistična svetišča, je to še bolj načelo njegovo priljubljenost. Nevladna organizacija Human Rights Watch je milico obtožila, da sili otroke, tudi mlajše od deset let, v boj v njenih vrstah. "Po več tednih trdega usposabljanja otroke pošljejo na bojišča, kjer so nekateri topovska hrana, da tako zavarujejo starejše vojake," je v poročilu zapisal HRW. Islamisti naj bi za pomoč na bojišču in za žene svojih članov ugrabljali tudi deklice. Skupina je pokazala tudi nekaj smisla za humor, ko je ponudila deset kamel vsakemu, ki bi jim pomagal najti predsednika ZDA Baracka Obamo.

Notranji boj za oblast Vodja milice je Ahmed Abdi Godane, znan tudi kot Mukhtar Abu Zubair, ki prihaja iz Somalilanda. V javnosti redko nastopa. Njegovega predhodnika Moalima Adena Hašija Ayro so leta 2008 ubili v ameriškem zračnem napadu. Godane je odgovoren za povezovanje z Al Kaido, sicer pa je zmagovalec notranjega boja za oblast. Njegov največji tekmec, šejk Hasan Dahir Aweys, znan po obarvani kozji bradici, je zdaj v priporu, številni njegovi zavezniki pa so mrtvi. Al Šabab se je Al Kaidi pridružil februarja 2012, ko je Godane prisegel poslušnost vodji mednarodne teroristične mreže Ajmanu Al Zavahiriju. Skupini sta že pred tem pogosto sodelovali. ZDA so prepričane, da se bo z umikanjem Al Kaide iz Afganistana in Pakistana po smrti Osame Bin Ladna vedno več njenih borcev odpravljalo v Somalijo, da bi se tam bojevali za ustanovitev islamske države.

Ne spreglejte