Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 11. 2013,
16.00

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slaba banka davkoplačevalci

Ponedeljek, 4. 11. 2013, 16.00

4 leta, 3 mesece

Škotska kraljeva banka, oziroma škotska slaba banka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Britanci imajo dovolj nenehnega reševanja Škotske kraljeve banke, svoj denar hočejo nazaj, izgubarsko banko pa končno prodati.

Po letih bančnih škandalov in slabega upravljanja, ki ga je razkrila finančna kriza leta 2008, ima Velika Britanija dovolj Škotske kraljeve banke. Banke, ki je nekoč imela ambicijo, da postane največja banka za trgovanje z vrednostnimi papirji na svetu, zdaj pa se utaplja v slabih terjatvah. Banka ima namreč za 45 milijard evrov slabih posojil. Gre za banko, ki je v 81-odstotni lasti države, torej britanskih davkoplačevalcev. Zdaj se je vlada v imenu teh davkoplačevalcev odločila, da bo banko očistila, nato pa privatizirala.

"Davkoplačevalcem vrniti denar" Britanski davkoplačevalci in vlada so v zadnjih petih letih v Škotsko kraljevo banko "napumpali" več kot 78 milijard evrov. "Menim, da bi bilo najbolj pametno prodati banko in davkoplačevalcem vrniti denar," je pred časom dejal George Osborne, drugi človek v britanski vladi, v njej odgovoren za finančne in gospodarske zadeve. Osborne se sicer zaveda, da mora biti banka, če jo bo kdo želel kupiti, očiščena, in sklepa, da privatizacija zato ne bo mogoča pred letom 2015.

Ločitev bank Razprave o tem, kako očistiti banko, so trajale več kot leto dni. Prejšnje vodstvo banke in nekdanji guverner Angleške centralne banke sta se zavzemala za ločitev banke na dobro in slabo banko, kot smo naredili v Sloveniji. Tudi parlamentarna komisija za bančne standarde je poleti dala podobna priporočila. Svetovala je, naj "toksična posojila" odstranijo od zdravega dela banke in jih za nekaj čas pustijo v javnem sektorju. Nasprotniki te rešitve, med katerimi je bila tudi vlada, so trdili, da bi bilo to predrago.

Notranja slaba banka "Najboljše priporočilo, ki sem ga dobil, je notranja slaba banka," je v petek odločil kancler Osborne. "Prvič po dolgem času smo vlada, centralna banka in vodstvo Škotske kraljeve banke na istem bregu in vemo, kam hočemo." Slabe terjatve bo banka obdržala, a jih bo upravljala ločeno. Hkrati se je vlada odločila za pospešeno prodajo ameriške Cityzens Bank, ki je delni v lasti Škotske kraljeve banke. Osborne pravi: "Banka se mora osredotoči na svojo glavno funkcijo, torej na posojanje denarja gospodinjstvom in gospodarstvu."

Kozmetični popravki, trdijo kritiki Kritiki trdijo, da program ni nič drugačen od trenutnega programa sanacije banke. Eden izmed glavnih zasebnih investitorjev banke je za Reuters dejal, da gre za kozmetične popravke, saj ima banka že zdaj notranjo slabo banko. "Gre samo za premikanje nekaterih posojil drugam, to je vse, nič se ne bo zares spremenilo," pravi neimenovani zasebni investitor. Opozicija pa pravi: "Ali smo na pravi poti, bomo vedeli takrat, ko bomo videli, ali bodo davkoplačevalci dobili nazaj svoj denar in ali se bo poslovanje banke po tem izboljšalo."

Ne spreglejte