Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2019,
11.30

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

4

Natisni članek

Evropska unija jedrski sporazum nafta Iran

Sreda, 8. 5. 2019, 11.30

4 leta, 11 mesecev

Skorajšnji padec jedrskega sporazuma: bo EU ponovno uvedla sankcije proti Iranu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

4

jedrski sporazum | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po sporočilu Irana, da je prenehal spoštovati določene obveze iz iranskega jedrskega sporazuma, francoska obrambna ministrica Florence Parly ne izključuje možnosti, da bi Evropska unija znova uvedla sankcije proti Iranu. Kitajska je medtem vse strani pozvala k ohranitvi sporazuma, ki mu ostaja zavezana tudi Rusija.

sod gorivo nafta
Novice ZDA z letalonosilko na Bližnji vzhod kot svarilo Iranu

Iran je danes sporočil, da je prenehal spoštovati del obvez iz iranskega jedrskega sporazuma ter da ne bodo več omejevali rezerv težke vode in obogatenega urana. Za to so se odločili po tem, ko so ZDA pred natanko enim letom izstopile iz sporazuma in kasneje znova uvedle sankcije proti Iranu.

Ne bodo spoštovali omejitev glede obogatenega urana

Vrhovni svet iranske nacionalne varnosti je kasneje pojasnil, da ne bodo več spoštovali omejitev glede shranjevanja težke vode in obogatenega urana, kot so to počeli v skladu s sporazumom. Trenutno so zaloge težke vode omejene na 130 ton, zaloge obogatenega urana pa na 300 kilogramov.

Iranski predsednik Hasan Rohani | Foto: Reuters Iranski predsednik Hasan Rohani Foto: Reuters Ta ukrep je nujen za zagotovitev pravic in ponovno vzpostavitev ravnovesja po ameriškem izstopu, so pojasnili. Ob tem je Teheran Kitajski, Rusiji, Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji, ki še spoštujejo sporazum, dal 60 dni časa, da začnejo izvajati svoje zaveze, predvsem na naftnem in bančnem področju.

Po uvedbi ameriških sankcij proti Iranu so namreč obljubile, da te ne bodo vplivale na njihovo izvajanje sporazuma, predvsem na gospodarskem področju. A v praksi je bilo drugače. 

Če tega ne bodo storile v določenem roku, bi lahko nehali spoštovati še druge omejitve. "V naslednji fazi bo Iran prenehal spoštovati še omejitve glede stopnje, do katere lahko obogatijo uran, in ukrepe glede težkovodnega reaktorja Arak," so dodali na vrhovnem svetu iranske nacionalne varnosti. Glede na sporazum lahko obogatijo uran le do 3,67 odstotka, kar je dovolj za delovanje jedrskih elektrarn, medtem ko je za jedrsko orožje potreben 90-odstotni visoko obogateni uran.

Trump v vlogi svetovnega šerifa

Ameriški predsednik Donald Trump | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump Foto: Reuters Iranski predsednik Hasan Rohani je ob tem poudaril, da je namen ultimata rešiti jedrski sporazum pred ameriškim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.

Ob tem je bil kritičen do evropskih držav, češ da ZDA vidijo kot svetovnega šerifa, kar jih odvrača od tega, da bi sprejemale odločitve v svojem interesu. Če se bo to nadaljevalo, bo Iran prekinil sodelovanje z evropskimi državami na področju boja proti trgovini z drogami in migracij, je zagrozil.

Strokovnjak Stockholmskega inštituta za mirovne raziskave (Sipri) Robert Kelley je dejal, da te napovedi Irana nimajo "strateškega pomena". "Če bodo proizvajali jedrski material in presegli zaloge, še ne pomeni, da bodo razvili jedrsko orožje," je povedal nekdanji inšpektor IAEA.

Obnova evropskih sankcij?

"Če ne bodo spoštovali teh zavez, se bo postavilo tudi to vprašanje (o ponovni uvedbi sankcij, op. p.)," je za francosko televizijo BFMTV povedala obrambna ministrica Florence Parly, pri čemer ni neposredno omenila današnjih izjav Teherana. Pojasnila je, da so sankcije ena od možnosti, ki jih preučujejo.

Ruski predsednik Vladimir Putin svari pred nepremišljenimi odločitvami. | Foto: Reuters Ruski predsednik Vladimir Putin svari pred nepremišljenimi odločitvami. Foto: Reuters V Kremlju so medtem poudarili, da je ruski predsednik Vladimir Putin svaril, da "bodo nepremišljene in arbitrarne odločitve, ki pomenijo nespameten pritisk na Iran, vodile v neprijetne ukrepe, ki smo jim priča danes". Nepremišljene so bile po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova odločitve ZDA o ponovni uvedbi sankcij proti Iranu.

Dodal je, da Putin ostaja zavezan sporazumu in da trenutno ni alternativ zanj. Rusija bo sodelovala z evropskimi državami, da bi ohranili sporazum, je poudaril. Povedal je še, da je še prezgodaj govoriti o sankcijah.

Vodja ruske diplomacije je še dejal, da je treba za to, da bi rešili situacijo, druge podpisnice prepričati, da izpolnjujejo svoje obveznosti. "Pozvali jih bomo, kot smo jih že doslej, naj izvajajo vse, kar obsega sporazum in kar je potrdil Varnostni svet Združenih narodov," je povedal.

Kitajska pa je vse strani pozvala k ohranitvi sporazuma. "Ohranitev in izvajanje sporazuma sta odgovornost vseh strani," je povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang. "Vse strani pozivamo k zadržanosti, okrepitvi dialoga in izogibanju napetostim," je poudaril.

Izrael: Iranu ne bomo dovolili jedrskega orožja

Izraelski premier Benjamin Netanjahu | Foto: Reuters Izraelski premier Benjamin Netanjahu Foto: Reuters Na dogodke se je odzval tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je danes zatrdil, da Iranu ne bo dovolil pridobiti jedrskega orožja. 

"Danes zjutraj sem na poti slišal, da namerava Iran nadaljevati svoj jedrski program," je Netanjahu dejal na slovesnosti ob dnevu spomina na žrtve vojn. "Iranu ne bomo dovolili, da bi pridobil jedrsko orožje," je poudaril. Izrael, ki velja za zaveznika ZDA, je sicer že od vsega začetka eden največjih kritikov sporazuma.

Kako Trump krepi sankcije proti Iranu

Julija 2015 je Iran s šestimi svetovnimi silami (ZDA, Velika Britanija, Francija, Rusija, Kitajska, Nemčija) na Dunaju podpisali iranski jedrski sporazum. Iran je v sporazumu privolil v precejšnjo omejitev jedrskega programa, v zameno pa so države zamrznile sankcije. Te so odpravile šele, ko je Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) potrdila, da se Iran drži svojih obvez. 

Nafta | Foto: Reuters Foto: Reuters Kasneje izvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je v predvolilni kampanji pred predsedniškimi volitvami leta 2016 napovedal, da bo odstopil od iranskega jedrskega sporazuma, ki je po njegovem mnenju katastrofalen. Maja 2018 je to tudi uresničil: ZDA so enostransko odstopile od sporazuma, avgusta istega leta pa je začel veljati prvi sveženj ameriških sankcij proti Iranu.

Čez štiri mesece je začel veljati drugi sveženj ameriških sankcij, ki vključuje prepoved trgovanja z iransko nafto in finančnih transakcij z Iranom. Pred dnevi so nato ZDA ponovno napovedale, da bodo začele uvajati sankcije na iranski izvoz obogatenega urana. Sankcije bodo uvedli zoper vse, ki bodo vključeni v trgovino z iranskim obogatenim uranom ali v skladiščenje iranske težke vode.

Ne spreglejte