Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 8. 2011,
15.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

schengen denar meja

Petek, 5. 8. 2011, 15.30

8 let

Sklad za zunanje meje EU za leto 2012 z več sredstvi za države članice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropska komisija je za ukrepe na področju upravljanja meja in vizumske politike v letu 2012 predlagala dodelitev 370 milijonov evrov, kar je dobrih 100 milijonov več kot za letošnje leto.

Največji del sredstev je namenjen nacionalnim programom in se bo tudi v luči migracijskih pritiskov povišal za kar 35 odstotkov. Sloveniji prihodnje leto 7,6 milijona evrov Slovenija je letos iz sklada za zunanje meje prejela dobrih 5,7 milijona evrov, v letu 2012 pa naj bi prejela dobrih 7,6 milijona evrov. Sredstva bodo članicam unije na voljo v okviru sklada za zunanje meje, prek katerega se financirajo naložbe v državah članicah EU in tretjih državah, ki sodelujejo v schengenskem sistemu, zlasti v tistih, ki so jih najbolj prizadeli povečani migracijski pritiski, so sporočili iz Bruslja.

"Podpora se bo leta 2012 bistveno povišala"

"Podpora sklada za zunanje meje se bo leta 2012 bistveno povišala. Predlagan znesek je konkreten primer solidarnosti EU in bo pomagal okrepiti varnost na mejah in vizumsko politiko," je dejala evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström.

Sredstva za nacionalne programe večja za 35 % V primerjavi z letom 2011 se bodo sredstva za nacionalne programe povečala za 35 odstotkov na 321,9 milijona evrov. Preostala sredstva bodo namenjena nadnacionalnim ukrepom in ukrepom v interesu EU (22,2 milijona evrov), posebnim ukrepom na določenih delih meja (10 milijonov evrov) in posebni tranzitni shemi za ruske državljane, ki potujejo v Kaliningrad prek Litve (16 milijonov evrov).

Največ denarja bo med drugimi dobila Italija Komisija razpoložljiva sredstva porazdeli med države članice in povezane države - Norveška, Islandija, Švica in Liechtenstein - na podlagi stvarnih meril ter ocene težav in tveganj, povezanih z nadzorom skupne zunanje meje EU. Glede na letošnje dogodke v arabskem svetu, ki so sprožili tudi valove beguncev in nezakonitih priseljencev, bo največje povečanje sredstev v letu 2012 namenjeno Italiji, Malti, Cipru, Španiji, Grčiji in Franciji.

Ne spreglejte