Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 9. 2012,
8.48

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sirija spopadi

Nedelja, 2. 9. 2012, 8.48

5 let, 8 mesecev

Sirski uporniki okrepili napade na položaje zračnih sil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Uporniki napadajo vojaška letališča, po lastnih navedbah naj bi uničili približno ducat helikopterjev in letal, v Damasku pa sta odjeknili dve eksploziji, v katerih so bile lažje ranjene štiri osebe.

Zavzeli naj bi tudi poslopje protizračne obrambe v mestu Albu Kamal na severu države ob meji z Irakom in pri tem zasegli več protiletalskih raket, napadli so tudi bližnje letalsko oporišče. Vladne sile so odgovorile s povračilnimi bombardiranji. Nadaljevali so se tudi spopadi za nadzor v največjem mestu Alep, kjer vladne sile položaje upornikov napadajo tako z letali kot s kopenskimi silami.

Brahimi še verjame v politično rešitev krize

Novi posrednik Združenih narodov in Arabske lige v Siriji Lakhdar Brahimi je medtem v soboto pozval vse strani v Siriji h končanju nasilja, pri čemer je oblasti v Damasku izpostavil kot "najbolj odgovorne" za končanje sovražnosti. Po njegovi oceni ne gre imeti vnaprejšnjih idej za rešitev krize v Siriji. "Sirska vlada se nedvomno zaveda obsega trpljenja sirskega ljudstva in njegovih zahtev. Sprememba je potrebna in nujna in treba je uresničiti legitimne želje ljudstva," je dejal.

Opozicija se mora po besedah Brahimija na drugi strani zavedati, da so razmere nevarne in da je treba dati prednost interesom sirskega ljudstva, ne pa skupin ali posameznikov.Poudaril je še, da svoje naloge ne bo mogel dobro opraviti, če ne bo imel "popolne in jasne podpore Varnostnega sveta ZN", ki je sicer glede Sirije razklan, saj sta Rusija in Kitajska še vse poskuse za resnejše ukrepanje proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada preprečili z vetom. Brahimi je še ocenil, da trenutno resolucija VS ZN ni potrebna.

Brahimi je na položaju nasledil Kofija Annana, ki je 2. avgusta sporočil, da po izteku mandata konec avgusta ne želi več biti posrednik prav zaradi premajhne podpore velesil in potem, ko je propadel njegov mirovni načrt zaradi nespoštovanja prekinitve ognja v Siriji.

Ne spreglejte