Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2011,
19.05

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

protesti žrtve

Četrtek, 2. 6. 2011, 19.05

5 let, 6 mesecev

Sirski protestniki tudi po množici žrtev pozivajo k novim demonstracijam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Protestniki, ki že tedne demonstrirajo proti režimu v Siriji, so sodržavljane pozvali, naj se v petek znova udeležijo množičnih shodov proti oblastem.

Protestniki so tako očitno zavrnili ukrepe, ki so jim jih ta teden ponudile sirske oblasti, sporočili pa so tudi, da so varnostne sile v tednu dni ubile več kot 60 ljudi. "Ljudje si želijo padca režima" Petkove demonstracije so aktivisti poimenovali "Petek otrok", na njih pa se bodo med drugim poklonili vsem otrokom, ki so bili ubiti od začetka ljudske vstaje v Siriji sredi marca. Gibanje Sirska revolucija 2011, ki je gonilo protestov, je ob tem na spletnem omrežju Facebook zapisalo, da si ljudje želijo padca režima. "Jutri je petek upora otrok proti krivicam, tako kot upora odraslih," so še zapisali. Po podatkih Unicefa je bilo od začetka revolta proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu ubitih najmanj 30 otrok. Po trditvah aktivistov je med njimi tudi 13-letni Hamza al Hatib, ki naj bi ga oblasti mučile do smrti, kar sicer uradni Damask zanika. Po trditvah aktivistov je al Hatib izginil 29. aprila, ko se je udeležil demonstracije v mestu Dara, varnostne sile pa naj bi ga nato mučile do smrti. Oblasti še naprej zatirajo protestnike Po navedbah borcev za človekove pravice so varnostne sile v kraju Rastan na območju mesta Homs ubile 15 civilistov. Že pred tem je bilo od nedelje na tem območju ubitih najmanj 43 ljudi.

Do spopadov je prišlo tudi v mestu Dara na jugu Sirije, kjer naj bi bili v sredo zvečer ubiti štirje ljudje. Po podatkih organizacij za zaščito človekovih pravic je bilo od začetka vstaje v Siriji po vsej državi ubitih več kot 1100 civilistov, najmanj 10.000 pa jih je režim aretiral.

Al Asad razglasil splošno amnestijo Al Asad je sicer v sredo sprožil tako imenovani narodni dialog in razglasil splošno amnestijo, s čimer so iz zaporov izpustili več sto političnih zapornikov. A to nasprotnikov režima očitno ni prepričalo.

Izgnanci pripravljajo načrt za mirno in demokratično tranzicijo V Turčiji se je zbralo okoli 300 sirskih aktivistov, ki večinoma živijo v izgnanstvu, in se lotilo priprave načrta za mirno in demokratično tranzicijo v domovini. Med udeleženci srečanja so tudi pripadniki prepovedane Muslimanske bratovščine, vsi pa so splošno amnestijo označili za premajhen ukrep, do katerega je prišlo prepozno.

Ne spreglejte