Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 7. 2012,
10.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Francija Sirija

Torek, 31. 7. 2012, 10.36

8 let

Sirija: "Uporniki civiliste uporabljajo za živi ščit"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sirska vlada je protirežimske upornike obtožila, da nad civilisti v sirski prestolnici Damask in največjem mestu države Alep izvajajo "grozovite zločine".

S sirskega zunanjega ministrstva so sporočili, da uporniki civiliste uporabljajo kot živi ščit in ubijejo vsakogar, ki ne podpira njihovih zločinov. Po njihovih trditvah se je v Alepu zbralo veliko plačancev, ki so v Sirijo prišli s pomočjo Turčije. Sirska vlada obtožuje Turčijo, Katar in Savdsko Arabijo, da oborožujejo upornike, ki se bojujejo proti sirski vojski. Sirska vlada je še sporočila, da je ponovno prevzela nadzor nad nekaterimi predeli Damaska in zdaj poskuša največje sirsko mesto Alep "očistiti upornikov". Aktivisti in uporniški poveljniki zanikajo, da je četrti dan obleganja mesta vojska pridobila ozemlje v mestu. Vsaj 40 policistov je umrlo, ko je upornikom po večurnih spopadih uspelo zavzeti dve policijski postaji v mestu. Svobodna sirska vojska je sporočila še, da so uporniki zavzeli pomembno vojaško postojanko v mestni četrti Salihen, pri čemer so ubili brigadirja in prijeli več deset sirskih vojakov. Uporniki trdijo, da vojska napada reševalna vozila Uporniki so napadli tudi lokalni sedež sirske vladajoče stranke Baas, vojaško bolnišnico in vojaško sodišče. Poveljnik Svobodne sirske vojske Omar al Halabi je dejal, da je v bližini sodišča 15 pripadnikov vladnih sil dezertiralo in prestopilo na njihovo stran. Al Halabi je še dodal, da uporniki nadzirajo približno 60 odstotkov mesta ter da sta središči bojevanja mestna predela Salahedin in Sukari. Humanitarna kriza v mestu se stopnjuje, saj primanjkuje živil, goriva in drugih življenjskih potrebščin. Po navedbah aktivistov je režim preprečil dostavo hrane v mesto in prekinil oskrbo z električno energijo. Poleg tega naj bi napadali rešilne avtomobile in zasilne bolnišnice. Medtem so iz visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) sporočili, da ne morejo doseči vseh 200.000 ljudi, ki zaradi spopadov bežijo iz Alepa. Predstavnica UNHCR Melissa Fleming je dejala, da več tisoč prebivalcev mesta zatočišče išče v šolah in mošejah. Iran svari Turčijo pred posredovanjem V Turčiji je že več kot 44.000 sirskih beguncev v devetih begunskih taboriščih ob turški meji s Sirijo, so sporočile turške oblasti. Turčija in ZDA sta se medtem strinjali, da okrepita prizadevanja za "politično tranzicijo" v Siriji, kar bi vključevalo odhod predsednika Al Asada. Sirski časopis pod vladnim nadzorom al Watan je poročal, da je Iran opozoril Turčijo, naj v Siriji ne posreduje vojaško. "Na vsak napad na sirsko ozemlje bomo ostro odgovorili in aktivirali iransko-sirski dogovor o skupni obrambi," je poročal časopis. Iranska televizija Press TV poroča, da Savdska Arabija izvaja pritisk na Jordanijo, naj se priključi protisirski koaliciji in konča finančno podporo Siriji. Jordanija ne želi podpreti opozicijskih skupin, ki se bojujejo proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Francija bo zahtevala izredno srečanje Varnostnega sveta Združenih narodov, da bi v Siriji preprečili novo prelivanje krvi. Francoski zunanji minister Laurent Fabius je v ponedeljek oznanil, da bo Francija še pred koncem tedna zahtevala izredno srečanje Varnostnega sveta, na katerem bodo iskali rešitve za sirsko krizo.

Vladne sile Al Asada so konec tedna v mestu Alep silovito napadle upornike, iz mesta pa je zbežalo več kot 200.000 beguncev. To je sprožilo ogorčenje in obsodbe zahodnih vlad, ki sporočajo, da je Al Asad izgubil vso legitimnost.

Fabius, ki je Al Asada označil za rablja in opozoril, da država drvi proti novim pokolom, poziva Združene narode, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da bi končali krizo v Siriji.

Zahodne države so bile do zdaj neuspešne pri reševanju te krize, ki sta jo še dodatno oteževali kitajska in ruska podpora Al Asadovemu režimu. Francija, ki bo v sredo prevzela predsedovanje Varnostnemu svetu, se bo po besedah njenega predsednika Hollanda zavzemala predvsem za to, da Rusijo in Kitajsko prepriča o nujnosti novih sankcij proti Al Asadu.

Ne spreglejte