Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
17.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 17.01

8 let

Še zadnje priprave za gostitev slovenskega predsedovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav se bo velika večina dogodkov v času predsedovanja Slovenije EU odvijala v Bruslju, bo nekatere pomembne dogodke gostila tudi Slovenija.

Največ se jih bo zvrstilo na Brdu pri Kranju, kjer potekajo še zadnja dela na novem kongresnem centru, katerega slavnostna otvoritev bo mesec dni pred slovenskim prevzemom predsedovanja, 1. decembra. Nekateri dogodki pa bodo potekali v najetih konferenčnih dvoranah po Sloveniji.

V Sloveniji se bodo odvijale predvsem neformalne konference

Zasedanja Evropskega sveta, formalna zasedanja različnih sestav Sveta EU in delovnih teles bodo, tako kot je običajno, tudi v času slovenskega predsedovanja potekala v Bruslju. Tradicionalno pa predsedujoča država organizira neformalna srečanja na vseh ravneh, zato se bodo v Sloveniji od januarja do junija 2008 zvrstili predvsem neformalni ministrski sveti in ministrske konference.

Ker se je v preteklosti, ko je Slovenija gostila pomembna mednarodna srečanja, izkazalo, da zanje nima primernega prostora, se je vlada ob sprejemu programa predsedovanja odločila tudi za gradnjo novega konferenčnega središča v protokolarnem kompleksu Brdo pri Kranju, v katerem se bo v času predsedovanja odvilo kar okrog 150 dogodkov in zvrstilo 31.000 gostov.

Center ima tri nadstropja s 9.000 kvadratnimi metri

Gradnja novega konferenčnega centra, ki se je začela avgusta lani, je bila v skladu s pričakovanji končana oktobra. Tako na mestu nekdanje Zoisove depandanse ob spomeniško zaščiteni Zoisovi pristavi in v neposredni bližini renesančnega gradu Brdo, ki so ga v preteklosti obiskali že številni visoki gostje iz sveta politike in kulture, že stoji sodoben objekt.

Ta ima v treh nadstropjih 9000 kvadratnih metrov prostorov za velika zasedanja evropskih delegacij. Zdaj se na objektu vrstijo tehnični pregledi, po katerih bo kongresni center pridobil uporabno dovoljenje, so pojasnili v javnem zavodu Protokolarne storitve RS, ki skrbi za deset protokolarnih objektov v državi in ima sedež na Brdu.

Celotna izgradnja je stala 15,3 milijonov evrov

Sočasno poteka še zaključna faza dobave naročene notranje opreme in njene montaže ter aranžiranje osrednje konferenčne dvorane, ki bo lahko sprejela do 350 ljudi. Do uradne otvoritve bo novi center v celoti urejen. Preizkusili ga bodo 19. decembra, ko bo v njem konferenca predsednikov Evropskega parlamenta, je povedal v. d. direktorja urada vlade za komuniciranje Anže Logar in dodal, da je po zadnjih ocenah celotna izgradnja centra stala 15,3 milijona evrov, kar je sicer za dobra dva milijona in pol evrov več od prvotne ocene.

Izgradnja kongresnega centra, ki omogoča zgostitev čim večjega števila dogodkov v času predsedovanja na eno lokacijo, ki je blizu brniškega letališča in slovenske prestolnice in bo tudi v prihodnje primerna za različne konference in kongrese, je po ocenah Logističnega centra za predsedovanje EU najbolj racionalna rešitev za predsedovanje, ki naj bi Slovenijo stalo 62 milijonov evrov. Na 500 hektarov velikem posestvu Brdo, v katerem prevladujejo travniki in gozd, obsega pa tudi pet glavnih in preko 50 pomožnih objektov, so za potrebe predsedovanja za približno milijon evrov uredili tudi spremljevalne objekte.

Za 1,54 milijonov vredno investicijo je država prispevala 600.000 evrov

Za boljšo dostopnost do Brda pa bo država skupaj z mestno občino Kranj poskrbela za obnovo občinske ceste Kokrica-Brdo-Predoslje. 1,54 milijona evrov vredna investicija, za katero je 600.000 evrov prispevala država, je še v polnem teku in bo zaključena do novega leta, ko bosta ob cesti urejena tudi pločnik in kolesarska steza, ki so ju zahtevali tamkajšnji prebivalci. Ti želijo predvsem, da bi jim bila tudi v času predsedovanja Slovenije EU, ko bo njihova lokalna cesta še posebej obremenjena, zagotovljena prometna varnost.

Medtem ko bodo v kongresnem centru Brdo potekali skoraj vsi dogodki, ki jih bo v času predsedovanja gostila Slovenija, pa bo približno 30 dogodkov potekalo tudi drugod po državi. Zanje bodo najeli konferenčne dvorane, na primer v kongresnem centru v Grand hotelu Bernardin na slovenski obali, je dejal Logar in dodal, da bodo nekateri spremljevalni dogodki tudi v obnovljenem gradu Jable pri Mengšu, kjer je lani nastal Center za evropsko prihodnost. Vendar pa za namene slovenskega predsedovanja te in morebitnih ostalih dodatnih lokacij niso urejali, je še pojasnil Logar.

Ne spreglejte