Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 10. 2012,
14.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ciper Rusija

Torek, 23. 10. 2012, 14.11

7 let, 12 mesecev

Se bo Ciper z rusko pomočjo izognil varčevalnim ukrepom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Otok, ki je bil še pred leti magnet za denar, je danes v nevarnosti, da mu tega zmanjka.

Bonitetna agencija Standard & Poor's je Cipru od začetka avgusta že dvakrat znižala oceno zaradi "vedno slabših pogojev domačega kreditiranja in izgube zaupanja potrošnikov in vlagateljev". Dokazi o vedno nižji vrednosti premoženja pa so vidni po vsem otoku. Table, ki ponujajo stanovanja z dvema spalnicama, navajajo ceno 79.000 evrov, kar je skoraj pol manj od začetnih 150.000 evrov. V nakupovalnih središčih je zdaj naprodaj več poslovnih prostorov, na izložbah, kjer so še pred kratkim cveteli bari in podjetja za izposojo avtomobilov, pa so danes narisani grafiti.

Stanje je tako slabo, da so določeni posamezniki, ki jim denar dolguje država, že začeli vlagati izvršbe za pridobitev državnega premoženja. V zadnjem tednu je bila tako država prisiljena na dražbi prodati sedem vozil, ki so pripadali različnim ministrstvom. Vlada medtem zagotavlja, da ji bo uspelo dobiti mednarodno pomoč. Po nekaterih navedbah, ki so po vsej verjetnosti pretirane, naj bi ciprski vladi uspelo pridobiti do deset milijard evrov. Denar naj bi si zagotovila od tako imenovane trojke, Mednarodnega denarnega sklada, Evropske komisije in Evropske centralne banke. Sredstva pa nujno potrebujejo za reševanje ciprskih bank, ki so se potopile skupaj z grškimi.

V primerjavi z vsotami, ki bodo potrebne za reševanje Španije, je vsota, ki bi jo potreboval Ciper, skoraj smešna. Vendar pa je ciprska kriza posebna v smislu, da se odvija v državi, ki je že dolgo prostor velikih političnih trenj, ki segajo daleč onkraj njenih meja. Ciper je del evroobmočja, a komaj znotraj meja Evrope. Izrael in Sirija sta šestkrat bližje kot na primer Bruselj ali Pariz. Turčija že dolgo poskuša uresničevati svoje interese na otoku, ki ga šteje za svojega. Ne pozabimo pa niti na Rusijo, katere skupna točka s Ciprom je ortodoksna cerkev.

Število Rusov, ki obiskujejo otok, se je v zadnjih treh leti potrojilo na več kot 400.000 obiskov letno in številni med njimi kupijo le enosmerno karto. Uradni podatki o Rusih, ki se na Cipru naselijo za stalno, se vrtijo okrog 50.000, a po vsej verjetnosti je v resnici številka bližje 100.000. Poleg prijetnega podnebja in nizkih davkov številni opozarjajo, da Ciper postaja ogromna pralnica denarja za ruske kapitalske tokove. Ciprske oblasti te obtožbe zanikajo. Najbolj priljubljen je Limassol, mesto z ruskim časopisom, rusko radijsko postajo, dvema ruskima šolama in tudi prostitutkami iz nekdanje Sovjetske zveze.

Finančne napovedi za Ciper so izredno slabe, plačna postavka javnega sektorja je proporcionalno gledano najvišja v evroobmočju. Po navedbah Evropske komisije obstaja "ogromen prepad" med prihodki in odhodki. Pokojnine in socialni dodatki niso pod nadzorom. Zaradi vsega naštetega v Nikoziji obupano iščejo mednarodno pomoč, pri čemer bi se radi izognili ostrim varčevalnim ukrepom, ki pridejo v paketu s pomočjo in jih mora uresničevati Grčija. A kdo drug razen trojke bi lahko še pomagal Cipru?

Predsednik Vladimir Putin ponuja pomoč in poceni posojila ter zagotavlja, da gre za "pomoč, ki ne zahteva ničesar v zameno". V Moskvi izobražen predsednik Cipra, Demetris Christofias, je seveda izredno naiven, če Putinu verjame na besedo. Rusi namreč v Cipru vidijo predvsem priročna zadnja vrata za vstop v Evropsko unijo in pri tem niti niso sami. V zadnjih letih je tudi velik porast v prihodu Kitajcev, ki jih navdušuje ciprska zakonodaja o priseljencih. Za vse tiste, ki so na Cipru pripravljeni porabiti 300.000 evrov za kakšno od nepremičnin, država predvideva bonus, s katerim veliko lažje pridejo do stalnega prebivališča. To pa jim posledično omogoča prosto gibanje po vsej Evropski uniji.

Ne spreglejte