SiolNET. Novice Svet
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Savdska Arabija ženskam začela izdajati vozniška dovoljenja

0,09

termometer

Savdska arabija salon ženske
Foto: Reuters

Savdska Arabija je danes začela izdajati vozniška dovoljenja ženskam. "Prva skupina žensk je danes prejela savdska vozniška dovoljenja," je poročala tamkajšnja tiskovna agencija. Gre za korak pred ukinitvijo prepovedi vožnje avtomobila za ženske, predvideno za 24. junij.

Savdska tiskovna agencija je še poročala, da je generalni direktorat za promet začel mednarodna vozniška dovoljenja, ki jih v islamski kraljevini priznavajo, nadomeščati s savdskimi dovoljenji. Ženske, ki so za to zaprosile, so morale opraviti "praktičen preizkus". Koliko vozniških dovoljenj so izdali, niso pojasnili.

Ženske za volanom pomenijo velik reformni proces

Savdska Arabija je še edina država na svetu, ki ne pusti ženskam za volan. Več žensk je bilo celo zaprtih zaradi nespoštovanja prepovedi vožnje.

Mesto Neom - Savdska Arabija Digisvet Savdska Arabija bo tehnološki raj na zemlji

Ukrep, da bodo ženske lahko same vozile avtomobil, je del velikega reformnega procesa, ki ga je zagnal savdski prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman.

Konservativna država na Arabskem polotoku sicer ohranja številne druge zelo stroge omejitve za ženske. Te za številne dejavnosti - od potovanja do šolanja - potrebujejo dovoljenje moškega člana družine. To je lahko oče, mož ali brat.

Vozniško dovoljenje osrečilo prvih 10 žensk

Savdsko ministrstvo za informiranje je kasneje sporočilo, da je vozniška dovoljenja danes dobilo deset Savdijk. "Pričakujemo, da se jim bo prihodnji teden pridružilo še 2000 imetnic vozniškega dovoljenja v kraljevini.

"Sanje o vožnji avtomobila v kraljevini so postale resničnost," je po navedbah ministrstva dejala Rema Džavdat, ena od žensk, ki so prejele vozniško dovoljenje. Uslužbenka na ministrstvu za gospodarstvo, ki je že vozila avtomobil v Libanonu in Švici, je še poudarila, da voziti zanjo pomeni imeti izbiro, da lahko neodvisno potuje.

Neom Novice Savdska Arabija napoveduje gradnjo mesta, večjega od Slovenije #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 33
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin