Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2007,
20.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 12. 2007, 20.00

7 let, 12 mesecev

Sarkozy in Gadafi o človekovih pravicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francoski predsednika Nicolas Sarkozy je v Parizu sprejel libijskega voditelja Moamerja Gadafija, ki je danes prispel na petdnevni obisk v Francijo.

Na dnevnem redu srečanja v Elizejski palači so bile človekove pravice in gospodarsko sodelovanje. Gadafijev obisk je sprožil proteste borcev za zaščito človekovih pravic. Prvi obisk v Franciji po več kot 30 letih To je Gadafijev prvi obisk v Franciji po več kot 30 letih, sprožil pa je glasne proteste borcev za človekove pravice in celo kritike državne sekretarke na zunanjem ministrstvu, pristojne za človekove pravice Rame Yade. Sarkozyjeva vlada se je morala soočiti z obtožbami, da je z vabilom libijskemu voditelju izdala svoje zaveze na področju človekovih pravic.

Sarkozy je po srečanju povedal, da je Gadafija pozval, naj naredi korak naprej na področju človekovih pravic. Dejal je tudi, da stoji za svojo odločitvijo, da libijskega voditelja povabi v Francijo. "Francija gosti voditelja države, ki se je dokončno odpovedala želji po jedrskem orožju... ki se je odpovedala terorizmu in ki se je odločila, da poplača žrtve," je dejal Sarkozy.

Yadejeva: Ljudje izginjajo v tej državi Državna sekretarka za človekove pravic Rama Yade se je ogradila od obiska, ki se je začel ravno na svetovni dan človekovih pravic. "Ljudje izginjajo v tej državi in nihče ne ve, kaj se je zgodilo z njimi. Mediji niso svobodni, zapornike mučijo. Smrtna kazen je bila za Libijce sicer odpravljena, ne pa tudi za podsaharske Afričane," je opozorila.

Ob hotelu postavili beduinski šotor

Ob Gadafijevem obisku naj bi državi podpisali pogodbe v vrednosti deset milijard evrov, med drugim sporazum o sodelovanju pri gradnji obrata za razsoljevanje vode in o nakupu orožja in letal airbus. Gadafi v Parizu biva v hotelu Marigny iz 19. stoletja. Na njegovem vrtu so ob tej priložnosti postavili ogrevan beduinski šotor. Gadafi bo sicer v prihodnjih dneh obiskal francosko narodno skupščino, srečal se bo delegacijo žensk iz francoskih predmestij, obiskal pa bo tudi sedež Unesca in znameniti Versailles.

Ne spreglejte