Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 7. 2011,
17.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ivo Sanader

Ponedeljek, 18. 7. 2011, 17.30

6 let, 7 mesecev

Sanader preko Slovenije na Hrvaško (FOTO&VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Avstrija je bivšega hrvaškega premiera Iva Sanaderja izročila Hrvaški. Iz zapora v Salzburgu so ga na Hrvaško prepeljali preko Slovenije in mejnega prehoda Obrežje.

Zaradi Sanaderja so policisti zaprli predor Karavanke, sama predaja Sanaderja slovenskim policistom pa naj bi se zgodila v predoru.

Bival bo v ženskem delu zapora Kot poročajo hrvaški mediji, bo Sanader v celici v ženskem delu zapora v Remetincu.

V Salzburgu si je poškodoval nogo Hrvaški mediji poudarjajo, da bodo Sanaderja v pripor sprejeli kot vsakega drugega osumljenca, na ženskem oddelku zapora pa naj bi bil zaradi varnostnih ukrepov. Čeprav Sanaderja ni bilo možno videti v policijskih vozilih, ta so imela temna stekla, so dodajali, da ima Sanader bergle, ker si je poškodoval nogo med športnim udejstvovanjem med priporom v Salzburgu. Njegovi odvetniki trdijo, da je sicer v odličnem fizičnem in psihičnem stanju.

Hrvaški novinarji so na kamero ujeli kolono vozil, v kateri se je skozi predor Karavanke peljal Sanader:

Sanader umaknil pritožbo glede vrnitve Hrvaški Avstrija ga je izročila Hrvaški, potem ko je 20. junija Sanader umaknil pritožbo na odločitev salzburškega sodišča z 9. maja o njegovi izročitvi Hrvaški. S tem je odločitev postala pravnomočna, nalog o izročitvi pa je nato 11. julija podpisala avstrijska pravosodna ministrica Beatrix Karl.

Sum vpletenosti v korupcijo Sanader, ki je bil do nepričakovanega odstopa 1. julija 2009 premier od leta 2003, je s Hrvaške prek Slovenije pobegnil 9. decembra lani. Le dan kasneje pa so ga na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je zaradi suma vpletenosti v korupcijo za njim razpisala Hrvaška, prijeli v Avstriji. Od takrat je bil v priporu v Salzburgu. Sanader je dolgo zavračal izročitev Hrvaški, ker je trdil, da ne bo imel pravičnega sojenja, nato pa si je nenadoma premislil.

Obtožnica še ni bila vložena Na Hrvaškem poteka pet preiskav proti Sanaderju zaradi suma kaznivih dejanj korupcije, zlorabe položaja in pooblastil, ni pa še bila vložena nobena obtožnica.

Sum zlorabe premierskega položaja Na Hrvaškem ga sumijo zlorabe premierskega položaja in pooblastil v primeru oglaševalske agencije Fimi-media, preko katere naj bi počrpali približno deset milijonov evrov iz javnih podjetij in nekaterih ministrstev. Denar naj bi končal v črnih skladih HDZ in žepih posameznikov.

Provizije in podkupnine? Policijska preiskava poteka tudi v nekaterih drugih primerih korupcije v javnih podjetjih, v katere naj bi bil vpleten Sanader, med drugimi tudi v primeru domnevnega prejema provizije pri posredovanju za posojila Hypo Alpe Adria Banke na Hrvaškem ter v primeru domnevnega prejema deset milijonov evrov podkupnine od madžarske naftne družbe Mol za večinske upravljavske pravice v podjetju Ina.

Ne spreglejte