Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
7.17

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

testiranje

Sreda, 1. 6. 2011, 7.17

4 leta

S stresnimi testi bodo preverili varnost nukleark

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Strokovnjaki bodo začeli z izvajanjem stresnih testov za 143 jedrskih elektrarn v EU. Nuklearke ima 14 držav članic unije, tudi Slovenija.

Testi zajemajo naravne nesreče, na primer poplave in potrese, ter nesreče, ki jih povzroča človeški dejavnik, na primer strmoglavljanje letal.

Najbolj sporno vprašanje v pogajanjih o izvedbi stresnih testov je bilo preverjanje varnosti nukleark pred terorističnimi napadi. Ker to ni v delovni pristojnosti nacionalnih regulatorjev za zagotavljanje jedrske varnosti, ti v okviru testov določenih nalog ne morejo prevzeti.

Teroristične napade bo preučila posebna skupina Tako je bilo dogovorjeno, da bodo nacionalni regulatorji za jedrsko varnost analizirali tudi posledice takih dogodkov, ne bodo pa se ukvarjali z vzroki zanje in z njihovim preprečevanjem, temveč ima Evropska komisija nalogo, da vzpostavi delovno skupino, ki bo delala na tem.

Preverjanje varnosti tudi v Krškem Čeprav se izvajanje testov formalno začne danes, priprave nanje večinoma že potekajo, tudi v Sloveniji, kjer je treba preveriti predvsem varnost pred potresi in poplavami ter v primeru ustavitve oskrbe z vodo ter nesreč vlakov in letal.

Stresni testi bodo potekali v treh stopnjah. Najprej bodo upravljavci elektrarn izpolnili vprašalnik, nato bo nacionalni regulativni organ pripravil nacionalno poročilo, zatem pa bodo potekali medsebojni pregledi teh poročil v multinacionalnih ekipah.

Rezultati znani do konca aprila 2012 EU se je za stresne teste odločila po nesreči v japonski nuklearki Fukušima. Cilj je zagotoviti najvišje varnostne standarde za jedrske elektrarne na svetu in preprečiti, da bi se podobna katastrofa zgodila v EU. Končni izidi medsebojnih pregledov bodo znani do konca aprila 2012.

Ne spreglejte