Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 7. 2008,
20.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 23. 7. 2008, 20.28

8 let

Ruska vojska razmišlja o vnovični uporabi oporišč na Kubi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ruski vojaški strokovnjaki predlagajo, da bi Rusija znova začela uporabljati radarske zmogljivosti na Kubi v odgovor na ameriške načrte za gradnjo protiraketnega ščita v Evropi.

To je za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti povedal Aleksander Pikajev z Inštituta za svetovne gospodarske znanosti. Pikajev je pojasnil, da bi tako Moskva lahko znova odprla oporišče v Lourdesu na Kubi, ki je zaprto od leta 2001. "Zaenkrat gre samo za zamisli, kar pa še ne pomeni, da za tem ni česa konkretnega" Ruski časniki so v torek poročali, da ruska vojska razmišlja o obnovi rednih poletov ruskih bombnikov na Kubo kot odgovor na ameriški protiraketni ščit v Evropi. Časnik Izvestija je navedel neimenovanega ruskega letalskega častnika, ni pa jasno, ali Rusija razmišlja o stalni namestitvi ruskih bombnikov na Kubi ali samo o pristajanju letal na Kubi. "Zaenkrat gre samo za zamisli, kar pa še ne pomeni, da za tem ni česa konkretnega," je za Izvestijo dejal neimenovani častnik.

Bela hiša se na poročanje ruskih časnikov ni želela odzvati

Ameriški general Norton Schwartz, ki ga je ameriški predsednik George Bush predlagal za poveljnika ameriških letalskih sil, je na zaslišanju pred senatnim odborom v torek menil, da bi morebitna namestitev ruskih bombnikov na Kubi "pomenila prekoračitev rdeče črte". Po njegovi oceni bi morale ZDA Rusiji svetovati, naj tega ne stori.

Bela hiša se na poročanje ruskih časnikov ni želela odzvati, ker še ni bilo uradnega odgovora ruske vlade.

Obnova prakse iz časov hladne vojne?!

Rusija je v zadnjem letu obnovila polete s strateškimi bombniki nad Tihim oceanom in nad severnim Atlantikom, vrnitev ruskih bombnikov na Kubo pa bi pomenila obnovo prakse iz časov hladne vojne, ki je v odnosih med tedanjo Sovjetsko zvezo in ZDA privedla do več resnih kriz.

Češka in ZDA sta se že dogovorili za gradnjo dela ameriškega protiraketnega ščita na čeških tleh, z Washingtonom pa se dogovarja tudi Poljska. Kljub zagotovilom ZDA, da je protiraketni ščit usmerjen proti t.i. malopridnim državam, kot je Iran, ga Rusija dojema kot grožnjo za svojo nacionalno varnost in je že večkrat napovedala protiukrepe.

Ne spreglejte