Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 8. 2009,
14.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 8. 2009, 14.16

8 let

Rusija zagrozila s silo, če bo Gruzija nadaljevala "provokacije"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rusija si pridržuje pravico do uporabe sile, če bo Gruzija nadaljevala "provokacije" na Kavkazu, je teden dni pred obletnico rusko-gruzijske vojne sporočilo rusko ministrstvo za obrambo.

Poleg tega je ministrstvo obtožilo Gruzijo, da je v zadnjih štirih dneh nekajkrat s topništvom in granatami obstreljevalo prestolnico Južne Osetije, Chinvali. "Takšne akcije resno skrbijo rusko obrambno ministrstvo. Če se bodo takšne provokacije nadaljevale, si obrambno ministrstvo pridružuje pravico do uporabe sile," je v sporočilu za javnost zapisalo ministrstvo. Gruzija zaskrbljena, da Rusija "išče pretvezo" za vojaško akcijo proti Gruziji Tiskovni predstavnik gruzijskega notranjega ministrstva Šota Utiašvili je zanikal, da bi prišlo v zadnjih dneh do kakršnega koli obstreljevanja. Hkrati je Utiašvili rusko sporočilo za javnost označil za "zelo zaskrbljujoče". Dodal je, da Rusija morda "išče pretvezo" za vojaško akcijo proti Gruziji. "Upamo, da bo mednarodna skupnost obsodila tovrstna ruska očitna agresivna dejanja," je še dejal.

Opazovalci zaenkrat niso našli dokazov o streljanju Tiskovni predstavnik opazovalne misije EU (EUMM) v Gruziji Steve Bird je sporočil, da so opazovalci v soboto zjutraj preverili tovrstna poročila, a niso našli nobenih dokazov o streljanju.

Spomnimo: Gruzijska vojska je 7. avgusta lani sprožila ofenzivo na Južno Osetijo, Rusija pa je nato na območje poslala svoje okrepitve in pregnala gruzijske sile iz okolice Chinvalija ter bombardirala gruzijsko ozemlje. Konflikt se je umiril s podpisom sporazuma o prekinitvi ognja, ki sta podpisala najprej gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, nato pa se še ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Ne spreglejte