Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 9. 2008,
20.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 18. 9. 2008, 20.24

8 let

Rusija preizkusno izstrelila novo različico strateške rakete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ruska vojska je s podmornice preizkusno izstrelila raketo bulava z več bojnimi konicami, ki naj bi jo razvili tako, da bi lahko kljubovala protiraketnim zaščitam.

"Ob 19.05 zvečer so bojne konice dosegle tarče na polotoku Kamčatka na ruskem Daljnem vzhodu," je povedal neimenovani predstavnik ruskega obrambnega ministrstva. Ob tem je poudaril, da sta izstrelitev in let rakete potekala povsem po načrtih.

Do preizkusa je prišlo v času trenj med Rusijo in ZDA Do preizkusa rakete je prišlo ravno v času trenj med Rusijo in ZDA zaradi ameriških načrtov, da bi na Češkem in na Poljskem postavili protiraketni ščit. Ta naj bi po besedah ZDA Zahod varoval pred raketnimi izstrelki iz t.i. malopridnih držav, kot sta Iran in Severna Koreja. Rusija ameriškim trditvam ne verjame in je prepričana, da ščit ogroža rusko varnost in da je postavljen preblizu zahodne ruske meje.

Raketa bulava naj bi bila sposobna prebiti protiraketno zaščito

Raketa bulava naj bi bila zanimiva zaradi dejstva, da je morebitno protiraketno zaščito sposobna prebiti. Njen domet znaša 8000 kilometrov, opremljena pa je lahko z do desetimi vodenimi jedrskimi konicami. Gre sicer za različico medcelinske balistične rakete topol-M, ki je prirejena za izstreljevanje s podmornic.

Riceova: ZDA in Evropa se morata zoperstaviti ruski agresiji ZDA in Evropa se morata zoperstaviti ruski agresiji in pokazati Moskvi, da postaja vse bolj izolirana v mednarodnih odnosih, je izjavila ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice v orisu ameriške politike do Rusije. Opozorila je, da Rusiji ne bi smeli dovoliti, da ustrahuje svoje sosede.

Kot je opozorila v nagovoru na konferenci, ki jo je v Washingtonu organiziral Marshallov sklad, so zadnje odločitve Moskvo postavile na pot proti izolaciji in nepomembnosti. "Napad na Gruzijo je izkristaliziral smer, ki so jo ubrali ruski voditelji, in so nas pripeljali v kritičen trenutek za Rusijo in svet," je dejala Riceova.

Ne spreglejte