Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 9. 2008,
21.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 17. 9. 2008, 21.06

8 let

Rusija podpisala sporazume z Abhazijo in Južno Osetijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rusija je podpisala sporazume o sodelovanju z gruzijskima separatističnima pokrajinama Abhazijo in Južno Osetijo.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je na slovesnosti v Kremlju dejal, da gre za zgodovinski dogodek in "logično posledico" vojn, ki sta ju pokrajini bili za neodvisnost od Gruzije v začetku 90. let prejšnjega stoletja.

Medvedjev: Ne bomo dovolili nove vojaške avanture "Drug drugemu bomo nudili vso potrebno podporo, vključno vojaško," je dejal Medvedjev ob podpisu sporazumov z voditeljema Abhazije in Južne Osetije. "Ne bomo dovolili nove vojaške avanture. Nihče ne sme imeti utvar o tem," je poudaril, pri čemer je namigoval na gruzijski napad na Južno Osetijo minuli mesec, ki je sprožil vojaško posredovanje Rusije.

Sporazumi omogočajo namestitev ruskih vojaških oporišč na ozemlju omenjenih pokrajin in Rusijo zavezujejo k obrambi pred napadom. Poleg tega predvidevajo združitev energetskih, prometnih in telekomunikacijskih omrežij Rusije ter Abhazije in Južne Osetije.

Neodvisnost Abhazije in Južne Osetije sta priznali le Rusija in Nikaragva V skladu s sporazumi bodo na administrativnih mejah Abhazije in Južne Osetije z Gruzijo patruljirali ruski vojaki skupaj z enotami teh dveh pokrajin. Rusija in Nikaragva sta za zdaj edini državi, ki sta priznali neodvisnost Abhazije in Južne Osetije.

Voditelja Abhazije in Južne Osetije, Sergej Bagapš in Edvard Kokoiti, sta v kratkih nagovorih po podpisu sporazumov zahvalila Rusiji za podporo, nato pa skupaj z Medvedjevom nazdravila s penino.

Gruzija: Rusija je anektirala Abhazijo in Južno Osetijo

Na podpis sporazuma se je odzval sekretar gruzijskega sveta za nacionalno varnost Aleksander Lomaja. "Gre za grobo kršitev osnovnih načel mednarodnega prava. Rusija je de facto anektirala ta ozemlja," je izjavil.

ZDA so Rusijo pozvale k umiku njenih sil iz konfliktnega območja V Washingtonu pa so Rusijo pozvali k spoštovanju ozemeljske suverenosti Gruzije. ZDA so Rusijo tudi pozvale k umiku njenih sil na območja pred izbruhom konflikta v začetku avgusta. "Naše stališče glede podpore ozemeljski suverenosti Gruzije ostaja nespremenjeno," je izjavil tiskovni predstavnik Bele hiše Gordon Johndroe. Izrazil je pričakovanje ZDA, da se bo Rusija držala obveznosti, ki izhajajo iz sporazuma o prekinitvi ognja.

Ne spreglejte