Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
3. 12. 2021,
16.31

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

40

Natisni članek

Europol

Petek, 3. 12. 2021, 16.31

2 leti, 4 mesece

Razkriti najbolj iskani kriminalci v EU: med njimi tudi Slovenec

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

40

Kriminalci | Europol državljane EU poziva, naj si pozorno ogledajo vseh 62 ubežnikov, saj so mnenja, da se jih večina "skriva" vsem na očeh.  | Foto Europol

Europol državljane EU poziva, naj si pozorno ogledajo vseh 62 ubežnikov, saj so mnenja, da se jih večina "skriva" vsem na očeh.

Foto: Europol

Europol je danes objavil seznam 62 ubežnikov pred roko zakona, ki so osumljeni zagrešitve nekaterih najresnejših kaznivih dejanj, kot so umori ter trgovina s prepovedanimi drogami in ljudmi. Na seznamu je tudi Ljubljančan Enis Kočan, ki je leta 2018 sodeloval pri tihotapljenju več kot 300 kilogramov heroina.

melanija stropnik
Novice Goljufivo Slovenko po 17 letih iskanja našli v Gani

Evropski policijski urad Europol želi ubežnike najti s pomočjo državljanov EU, zato vse poziva, naj obiščejo spletno stran EU Most Wanted 2021, ki je nastala v sodelovanju z Evropsko mrežo ekip za aktivno iskanje ubežnikov (ENFAST), in si tam ogleda seznam 62 najbolj iskanih kriminalcev.

Pri Europolu upajo, da bo kdo prepoznal katero od naštetih oseb, saj verjamejo, da se ubežniki tako rekoč "skrivajo" vsem na očeh oziroma se kljub temu, da jih organi pregona aktivno iščejo oziroma je bila za njimi izdana tiralica, niso umaknili iz javnega življenja.

Na Europolovem seznamu je 61 moških in le ena ženska. Gre za Evo Zámečníkovo, Slovakinjo, ki je januarja 2014 naročila umor svojega moža in bila za to pripravljena plačati kar 50 tisoč evrov.  | Foto: Europol Na Europolovem seznamu je 61 moških in le ena ženska. Gre za Evo Zámečníkovo, Slovakinjo, ki je januarja 2014 naročila umor svojega moža in bila za to pripravljena plačati kar 50 tisoč evrov. Foto: Europol

Če koga prepoznate, lahko Europolu prek spletne strani EU Most Wanted 2021 to sporočite anonimno. 

Na seznamu so sicer večinoma storilci težkih kaznivih dejanj. Kar 42 od 62 naštetih ubežnikov se roki pravice izogiba, ker so zagrešili umor oziroma poskus umora. Dvanajst je tihotapcev prepovedanih drog, štirje pa so osumljeni trgovine z ljudmi

Eden od ubežnikov se skriva zaradi ugrabitve in jemanja talcev, dva zaradi velike finančne prevare, eden pa zaradi pedofilije. 

V Luki Koper so prestregli njihov dragoceni tovor, moški izginil januarja letos

Enis Kočan | Foto: Europol Foto: Europol

Na seznamu 62 najbolj iskanih kriminalcev v Evropski uniji je tudi Ljubljančan Enis Kočan. Leta 2018 je bil vpleten v organizacijo prevoza 302 kilogramov heroina iz Irana v Nemčijo.

Na črnem trgu je bila takšna količina droge vredna vsaj pet milijonov evrov, z ulično preprodajo pa bi lahko s takšno količino zaslužili več kot petdeset milijonov evrov. 

Ladijski kontejner, v katerem so aprila 2018 odkrili več kot 300 kilogramov heroina. | Foto: PU Koper Ladijski kontejner, v katerem so aprila 2018 odkrili več kot 300 kilogramov heroina. Foto: PU Koper

Heroin so v Luki Koper policisti prestregli 27. aprila 2018. Drogo so odkrili v zabojniku, v katerem je bilo med drugim lepilo za keramiko. Heroin je bil zapakiran v posebej označenih vrečkah lepila. 

Kočan, ki naj bi pri tihotapljenju droge sodeloval še s tremi drugimi posamezniki, je neznano kam izginil tako rekoč takoj po zasegu droge. Slovenska policija ga je začela aktivno iskati 21. januarja letos, po neuradnih podatkih naj bi se skrival v Španiji, Črni gori ali BiH. 

Enis Kočan | Foto: Policija Foto: Policija

Preberite tudi:

Novice Eden najnevarnejših kriminalcev na svetu živi kot kralj

 

Ne spreglejte