Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 9. 2014,
6.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Škotska referendum neodvisnost

Četrtek, 18. 9. 2014, 6.41

8 let

Raziskava: Škoti zavrnili neodvisnost, 54 odstotkov proti (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Škotski volivci so na referendumu zavrnili neodvisnost; za je glasovalo 46 odstotkov, 54 pa proti in za ohranitev Združenega kraljestva, je objavila britanska javnomnenjska agencija YouGov.

Kot so pojasnili, ta ocena temelji na izjavah, ki so jim jih po oddaji glasu zaupali volivci. Vzporedne volitve sicer niso bile napovedane, a je agencija YouGov ob 23.30 vseeno na Twitterju objavila svojo napoved izida, ki temelji na "današnjem ponovnem kontaktiranju volivcev, potem ko so glasovali".

Predsednik Peter Kellner je za britansko televizijo Sky pojasnil, je "99-odstotno prepričan" v rezultat, ki so ga napovedali.

Kot je ocenil, so bili volivci iz tabora proti neodvisnosti Škotske bolj odločeni in so prišli na volišča, podporniki pa manj. Nasprotniki so očitno ocenili, da lahko preveč izgubijo, če bi se Škotska odcepila od Velike Britanije. In to naj bi na koncu odločilo, je dejal.

Najdejavnejši volilni dan v škotski zgodovini Najbrž je bil to najdejavnejši volilni dan v škotski zgodovini – za volitve se je registriralo 97 odstotkov od 4,4 milijona volilnih upravičencev, kar je največ doslej, dejanska udeležba pa naj bi bila po nekaterih pričakovanjih približno 80-odstotna. Že pred odprtjem so se pred številnimi volišči nabrale dolge vrste volivcev.

Na škotskih ulicah je vse polno zastav, plakatov in priponk, ki so pozivali ali k odločitvi za neodvisnost ali proti njej.

"Gre za priložnost, ki se ponudi enkrat v življenju" Na severovzhodu Škotske v vasi Strichen je svoj glas oddal škotski premier, ki je na čelu prizadevanj za škotsko neodvisnost, Alex Salmond. "To je izjemen trenutek. Gre za priložnost, ki se ponudi enkrat v življenju," je dejal po oddaji glasu. Na zgodovinskost dogodka po njegovem prepričanju kaže že ogromno število ljudi, ki so se odpravili na volišča.

V bližini Edinburga pa je glas oddal nekdanji britanski premier Gordon Brown, ki je odigral pomembno vlogo v kampanji, ki je zagovarjala enotnost Velike Britanije.

Volivci so lahko glasovali do 23. ure po srednjeevropskem času. Takoj po zaprtju volišč so v 32 volilnih okrajih začeli s štetjem glasov. Vključenih je tudi več sto tisoč glasovnic, ki so prispele po pošti.

Rezultati najprej volilni komisiji v Edinburg, nato v javnost V vsakem okraju bodo po končanem štetju rezultat sporočili volilni komisiji v Edinburg, na čelu katere je Mary Pitcaithly, z njeno odobritvijo pa bodo nato rezultat sporočili tudi javnosti.

Ko bodo znani rezultati v vseh 32 okrajih, bo Pitcaithlyjeva razglasila rezultat na ravni vse Škotske. Kot je napovedala, se bo to zgodilo "ob zajtrku" v petek, predvidoma med 7.30 in 8.30 po srednjeevropskem času.

Vendarle pa bi lahko končni rezultat nakazali že sprotni seštevki izidov iz posameznih okrajev. Večina teh naj bi bila znana med 4. in 7. uro po srednjeevropskem času, pojasnjuje BBC.

Volilne skrinjice bodo prevažali tudi s helikopterji in čolni Odmaknjenost nekaterih predelov Škotske sicer pomeni, da bi lahko slabo vreme zakasnilo pošiljko volilnih skrinjic v središča, kjer bo štetje, kar pomeni, da bi bil lahko končni rezultat objavljen pozneje. Na nekaterih območjih bodo volilne skrinjice prevažali s helikopterji in čolni.

Ne spreglejte