Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 9. 2017,
12.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

2

Natisni članek

Ploščata Zemlja B.o.B. Neil deGrasse Tyson

Četrtek, 28. 9. 2017, 12.13

6 let, 6 mesecev

Raper B.o.B. zbira denar za satelit, s katerim želi dokazati, da je Zemlja ploščata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

2

B.o.B. | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški raper B.o.B., s pravim imenom Bobby Ray Simmons Jr., je na spletni strani GoFundMe zagnal kampanjo, s katero želi zbrati denar za satelit. Dokazati želi, da je Zemlja ploščata.

B.o.B. je eden najglasnejših in najbolj trmastih zagovornikov ploščate Zemlje, ki ima sicer še nekaj znanih podpornikov, denimo singapursko pevko Tilo Tequilo, košarkarja iz lige NBA Kyrieja Irvinga in igralca ameriškega nogometa Sammyja Watkinsa. V ploščato Zemljo naj bi verjel tudi nekdanji košarkarski as Shaquille O'Neal.

"Ideja o okrogli Zemlji je zarota znanstvenikov"

Raper meni, da je ideja o okrogli Zemlji zarota znanstvenikov, zato tudi dokazom vesoljskih agencij, kot sta Nasa in Esa, ne verjame. Fotografije našega planeta iz vesolja so po njegovem mnenju prevara, zato si želi sam najti dokaz za svoje prepričanje, piše Forbes.

B.o.B., ki je lani sprejel članstvo v združenju Ploščata Zemlja (Flat Earth Society), je ploščatost Zemlje "dokazoval" tudi s fotografijami na Twitterju. "Mesti v ozadju sta približno 16 milj narazen. Kje je krivina? Prosim, razložite mi to," je zapisal pod objavo spodnje fotografije.

"Ne glede na to, kako visoko se vzpneš, krivine Zemlje ni mogoče videti. Obzorje je vselej ravno," je še pojasnjeval glasbenik, ko se je vzpel na eno od gora v Apalačih.

"Majhni deli velike ukrivljene površine bodo majhnim bitjem, ki se plazijo po njej, vselej videti ravni." | Foto: Guliverimage/Getty Images "Majhni deli velike ukrivljene površine bodo majhnim bitjem, ki se plazijo po njej, vselej videti ravni." Foto: Guliverimage/Getty Images

Na B.o.B.-ova vprašanja se je odzval tudi slavni ameriški astrofizik Neil deGrasse Tyson, ki je pojasnil: "To so osnovna dejstva računanja in neevklidske geometrije: Majhni deli velike ukrivljene površine bodo majhnim bitjem, ki se plazijo po njej, vselej videti ravni."

B.o.B. želi za več vremenskih balonov in satelit, ki bi jih poslal v vesolje, zbrati milijon ameriških dolarjev.

Ne spreglejte