Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2011,
7.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

volitve

Ponedeljek, 5. 12. 2011, 7.59

7 let, 12 mesecev

Putinova Enotna Rusija z večino v ruskem parlamentu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Enotna Rusija premiera Vladimirja Putina je na nedeljskih parlamentarnih volitvah po preštetju 96 odstotkov glasov dobila natanko 50 odstotkov glasov podpore ali 238 od 450 poslanskih mandatov.

To pomeni, da ima stranka večino v ruskem parlamentu, je sporočil vodja ruske volilne komisije Vladimir Čurov.

V primerjavi z volitvami leta 2007 je stranka sicer prejela manj glasov in je izgubila dvotretjinsko večino v parlamentu. V prejšnjem sklicu parlamenta je imela namreč 315 mandatov, sedaj pa jih bo imela 77 manj.

Kot je še sporočil Čurov, je vsem štirih strankam, ki so bile doslej v parlamentu, uspelo ponovno osvojiti poslanske mandate. Komunisti so tako prejeli 19,16 odstotka glasov ali 92 mandatov, Pravična Rusija 13,22 odstotka (64 mandatov) ter skrajno nacionalistična Liberalnodemokratska stranka Vladimirja Žirinovskega 11,66 odstotka (56 mandatov).

Štetje glasovnic traja dlje od pričakovanj Liberalna stranka Jabolko Grigorja Javlinskega je s 3,3 odstotka glasov pristala na petem mestu in pred vrati dume, za vstop v katero je bilo treba doseči sedemodstotni prag.

Končne izide volitev bi morali po napovedih objaviti že davi, vendar štetje glasovnic traja dlje, kot je bilo pričakovati. Nekateri politiki iz vrst opozicije po navedbah ameriške tiskovne agencije AP namigujejo, da volilna komisija manipulira pri štetju volilnih lističev, da bi Enotni Rusiji "zagotovila" več kot 50 odstotkov glasov.

Nekdanji premier Mihail Kasjanov, ki je zdaj v opoziciji, je dejal, da Putin nujno potrebuje "to številko", da ne bi bil videti šibek.

"Oblasti izgubljajo zaupanje" "Enotna Rusija je večino v dumi osvojila zgolj zaradi posebnosti ruske volilne zakonodaje," piše ruski dnevnik Vedomosti, ki vladajočo stranko pikro označi za "stranko manjšine".

"Oblasti izgubljajo zaupanje. To je zanje nekaj novega," pa je komentiral vodja muzeja Andreja Saharova Sergej Lukaševski. Dodal je, da "ideologija režima izčrpava samo sebe".

Opozicijski voditelj Boris Nemcov je dejal, da so volitve prinesle "konec Putinovih medenih tednov z ljudstvom" ter napovedal, da se bo njegova vladavina kmalu "sesula kot hišica iz kart". "Moral bi imeti poštene predsedniške volitve in dovoliti kandidatom opozicije, da se registrirajo za predsedniško tekmo, če noče, da ga izžvižgajo od Kamčatke do Kaliningrada," je menil Nemcov v pogovoru za radio Eho Moskve.

Priljubljenost Enotne Rusije se po državi močno razlikuje Volitve so še pokazale, da se priljubljenost Enotne Rusije po državi močno razlikuje. V regiji okoli Vladivostoka na skrajnem vzhodu države je tako zanjo glasovalo dobrih 33 odstotkov volivcev, medtem ko je na Severnem Kavkazu vladajoča stranka zabeležila več kot 90-odstotno podporo.

Na volišča je sicer v nedeljo prišlo okoli 60 odstotkov od skupno 110 milijonov volilnih upravičencev. Pred štirimi leti je bila volilna udeležba nekoliko višja, 64-odstotna.

Ne spreglejte