Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 1. 2023,
8.21

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,09

64

Natisni članek

Vladimir Putin Volodimir Zelenski vojna Rusija Ukrajina

Nedelja, 8. 1. 2023, 8.21

1 leto, 3 mesece

Zelenski: Ukrajina bo zdržala hude boje v Donbasu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,09

64

Volodimir Zelenski | Jevgenij Prigožin s svojimi uslugami pomaga Vladimirju Putinu, z ruskim predsednikom sta si celo tako blizu, da se ga je prijel vzdevek Putinov kuhar.  | Foto Facebook/Volodimir Zelenski

Jevgenij Prigožin s svojimi uslugami pomaga Vladimirju Putinu, z ruskim predsednikom sta si celo tako blizu, da se ga je prijel vzdevek Putinov kuhar.

Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

319. dan vojne v Ukrajini. Kljub hudim spopadom na vzhodu Ukrajine je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v današnjem videonagovoru zagotovil, da se ruski napadalci ne bodo prebili, obrambi pa obljubil okrepitve. Bahmut se drži, prav tako Soledar, čeprav je tam uničenje še večje in razmere zelo težke, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Zelenski. Ustanovitelj in vodja zasebne vojaške skupine plačancev Wagner Jevgenij Prigožin je pred tem v soboto dejal, da želi, da njegove sile in ruska vojska zavzamejo Bahmut. Razkril je tudi, zakaj bi bila ta zmaga zanj tako pomembna.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

22.26 Zelenski: Ukrajina bo zdržala hude boje v Donbasu
17.15 Ukrajina in Rusija izmenjali prve ujetnike v novem letu
15.00 Ruska vojska trdi, da se je maščevala za napad v Makijivki
12.58 V Veliki Britaniji marca ministrsko srečanje glede vojnih zločinov v Ukrajini
8.16 Zelenski: Svet je lahko še enkrat videl, kako lažnive so izjave, ki jih dajejo v Moskvi
7.30 Putinov kuhar razril, zakaj je zavzetje tega majhnega mesta tako pomembno za

22.26 Zelenski: Ukrajina bo zdržala hude boje v Donbasu

Ukrajinske sile odbijajo ruske napade na mesto Bahmut, čeprav je večina mesta uničena. V Soledarju so razmere še težje, je dejal. Pred tem je tudi namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar opozorila na "težke" razmere na območju Donbasa. Obramba Bahmuta in Soledarja, ki ju loči 14 kilometrov, je ključnega pomena za ohranitev obrambnega zidu, ki ščiti Slovjansk in Kramatorsk, večji mesti v vzhodnem Donbasu, ki sta še pod ukrajinskim nadzorom.

"Trenutno je najtežje v Soledarju", je danes na Telegramu zapisala Maljarjeva. Po njenih besedah Rusija napada mesto tako s pripadniki redne vojske kot s plačanci iz skupine Wagner.

Zelenski je v večernem nagovoru znova obsodil, kot je dejal, neuspeh Rusije, da spoštuje premirje, ki ga je razglasila ob pravoslavnem božiču. "Rusi so z zažigalnim strelivom napadli Herson takoj po božiču," je dejal. Spregovoril je tudi o prvi izmenjavi ujetnikov v tem letu in obljubil, da bodo osvobodili vse Ukrajince, vojake pa pozval, naj poskusijo zajeti več vojakov nasprotne strani za nadaljnje izmenjave ujetnikov, še navaja dpa.

17.15 Ukrajina in Rusija izmenjali prve ujetnike v novem letu

Ukrajina in Rusija sta potrdili, da sta opravili prvo izmenjavo vojnih ujetnikov v novem letu. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je Ukrajina danes izpustila 50 ruskih vojakov, ki jim je "v ujetništvu grozila smrtna nevarnost", medtem ko so iz Kijeva sporočili, da je ruska stran vrnila 50 njihovih mož, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Nazaj domov smo pripeljali ljudi, ki so bili zajeti v jedrski elektrarni Černobil, naše branilce iz Mariupolja, naše fante z območja Bahmuta v regiji Doneck (...) in iz drugih regij," je sporočil vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak.

Po navedbah Kijeva je ukrajinska stran domov pripeljala 50 svojih ljudi, od tega 33 častnikov ter 17 navadnih vojakov, navaja dpa.

Medtem so iz ruskega obrambnega ministrstva sporočili, da je Ukrajina izpustila 50 ruskih vojakov, ki jim je "v ujetništvu grozila smrtna nevarnost". Dodali so, da so vojake že prepeljali v Moskvo na zdravljenje in rehabilitacijo.

Rusija in Ukrajina sicer redno izmenjujeta ujetnike. To je edino področje, na katerem še vedno poteka dialog med sprtima stranema, medtem ko so pogajanja na drugih ravneh zastala. Pred današnjo je do zadnje izmenjave prišlo na predvečer novega leta, ko se je domov vrnilo 140 ukrajinskih vojakov v zameno za 82 ruskih.

15.00 Ruska vojska trdi, da se je maščevala za napad v Makijivki

Ruska vojska je danes sporočila, da je napadla vojašnico v Kramatorsku na vzhodu Ukrajine ter ukrajinski strani zadala hude izgube. Sporočili so, da je to maščevanje za nedavni ukrajinski napad na rusko vojsko v Makijivki, v katerem je po ruskih navedbah umrlo 89 vojakov. Ukrajinska stran je ruske navedbe zanikala.

"V odgovor na zločinski napad režima v Kijevu v prvih minutah novega leta so ruske sile izvedle povračilno operacijo," je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo, ki ni navedlo, kdaj se je napad zgodil, zapisali so le, da so napadli dve vojašnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska stran trdi, da je napad na vojašnici, v katerih je bilo 1300 vojakov, terjal več kot 600 žrtev.

V Kijevu so ruske trditve zanikali. "To je še en primer ruske propagande," je po poročanju BBC dejal tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Sergij Čerevati.

Ukrajinske lokalne oblasti so poročale, da je minulo noč na Kramatorsk padlo sedem raket, dve pa na sosednje mesto Kostiantinivka. Vodja urada ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko je sporočil, da je bila v napadih na Kramatorsk in Kostiantinivko ena oseba ubita, osem pa ranjenih. Tarča naj bi bili izobraževalna ustanova, industrijsko poslopje in garaža.

Ruske sile so po ukrajinskih navedbah danes napadle tudi mesto Zaporožje in vasi v regiji Dnipropetrovsk, pa tudi mesto Harkov, kjer je v napadih umrla ena oseba.

V Hersonu pa naj bi ruske sile del mesta napadle z zažigalnim strelivom, čeprav je njegova uporaba za civilne tarče z ženevsko konvencijo prepovedana.

12.58 V Veliki Britaniji marca ministrsko srečanje glede vojnih zločinov v Ukrajini

Velika Britanija bo marca gostila srečanje pravosodnih ministrov, na katerem bodo ti razpravljali o načinih podpore preiskavi Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) glede domnevnih vojnih zločinov v Ukrajini, so v soboto sporočili iz Londona. Srečanja z ministri z vsega sveta se bo udeležil tudi glavni tožilec ICC Karim Khan.

ICC s sedežem v Haagu trenutno izvaja preiskavo domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v Ukrajini. Khan je decembra lani mednarodno skupnost pozval, naj podpre in financira preiskavo ICC. "Potrebujemo orodja, da lahko opravimo svoje delo. Mi teh orodij nimamo," je dejal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanska vlada je medtem sporočila, da je cilj srečanja "povečati svetovno finančno in praktično podporo ICC ter uskladiti prizadevanja za zagotovitev, da bo imelo vse, kar potrebuje za izvajanje preiskav in pregon odgovornih".

Udeleženci bodo po besedah namestnika britanskega premierja in enega od gostiteljev srečanja Dominica Raaba razpravljali o tem, kako pomagati pri zbiranju informacij in izmenjavi dokazov o grozodejstvih ter kako pomagati žrtvam. "Ruske sile morajo vedeti, da ne morejo delovati nekaznovano, mi pa bomo podpirali Ukrajino, dokler pravici ne bo zadoščeno," je dejal in mednarodno skupnost pozval k podpori ICC.

Poleg Raaba bo sogostiteljica srečanja nizozemska pravosodna ministrica Dilan Yesilgoz-Zegerius, navaja AFP.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je decembra opozorila, da ICC Rusiji, ki ni njegova članica, ne more soditi za vodenje kaznivega dejanja agresije brez resolucije Varnostnega sveta ZN, na katero pa bi Moskva takoj vložila veto. Namesto tega je predlagala ustanovitev posebnega sodišča s podporo ZN.

8.16 Zelenski: Svet je lahko še enkrat videl, kako lažnive so izjave, ki jih dajejo v Moskvi

V Ukrajini je v soboto pozno zvečer prenehala veljati enostranska prekinitev ognja, ki jo je za pravoslavni božič razglasil ruski predsednik Vladimir Putin. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v večernem nagovoru prekinitev ognja označil za laž. Iz Ukrajine so sicer tudi med prekinitvijo ognja poročali o obstreljevanju.

Več si lahko preberete tukaj: 

Volodimir Zelenski
Novice Zelenski rusko prekinitev ognja označil za laž

7.30 Putinov kuhar razril, zakaj je zavzetje tega majhnega mesta tako pomembno za Ruse

Jevgenij Prigožin, vodja ruske skupine plačancev Wagner, ki se bori za Bahmut, je v soboto razkril, zakaj je mesto strateško tako pomembno.

"Češnja na torti je sistem rudnikov Soledar in Bahmut, ki je pravzaprav mreža podzemnih mest. Ne samo, da lahko zadrži večjo skupino ljudi na globini od 80 do 100 metrov, ampak se tam lahko premikajo tudi tanki in bojna vozila," je pojasnil Prigožin in Bahmut označil za "resno logistično središče z edinstvenimi obrambnimi utrdbami."

Evgenij Prigožin | Foto: Reuters Foto: Reuters Rusko obrambno ministrstvo je v soboto sicer poročalo o hudih spopadih v vzhodni Ukrajini. Tiskovni predstavnik ukrajinskega obrambnega ministrstva je dejal, da je mesto Soledar, ki je blizu Bahmuta in kjer je rudnik soli, kljub močnim ruskim napadom še vedno pod ukrajinskim nadzorom.

Ukrajina
Novice Ukrajina: Rusija se pripravlja na mobilizacijo pol milijona vojakov
Ukrajina
Novice Rusija vztraja, da spoštuje prekinitev ognja
Ne spreglejte