Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 6. 2020,
21.47

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

1

Natisni članek

Libija Francija Rusija

Petek, 26. 6. 2020, 21.47

3 leta, 10 mesecev

Putin in Macron pozvala k prekinitvi ognja v Libiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

1

Macron in Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin in francoski predsednik Emmanuel Macron sta danes pozvala k takojšnji prekinitvi ognja v Libiji in ponovni vzpostavitvi pogovorov med različnimi stranmi v tej državi, so sporočili iz Kremlja po njunem videokonferenčnem srečanju. Govorila sta tudi o Siriji, pandemiji bolezni covid-19, terorizmu in rusko-francoskih odnosih.

putin
Novice Putin: Svet mora biti hvaležen Sovjetski zvezi #video

"Predsednika sta izrazila zaskrbljenost nad trajajočim nasiljem v Libiji," so sporočili iz urada ruskega predsednika. Zavzela sta se za "takojšnjo prekinitev spopadov in ponovno vzpostavitev pogovorov med stranmi v Libiji". Pozvala sta tudi k enotnim mednarodnim naporom za rešitev krize v Libiji po politični in diplomatski poti, piše STA.

Možnost napredka na številnih področjih

Iz Macronovega urada so sporočili, da je francoski predsednik "izrazil prepričanje, da je v odnosih z Rusijo mogoč napredek na številnih področjih", tudi glede libijskega konflikta. V skupnem interesu Moskve in Pariza je stabilizacija Libije in ponovna združitev njenih institucij, je dodal predstavnik urada.

Macron je izrazil zaskrbljenost zaradi okrepitve turške navzočnosti v Libiji. Poleg tega je Putina opozoril na "tuje vmešavanje v Libiji", vključno s plačanci ruske paravojaške organizacije Wagner, ki naj bi jo vodil eden od zaupnikov ruskega predsednika, je še navedel vir iz Elizejske palače.

Macron in Putin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Francoski predsednik je ta teden ostro napadel turško posredovanje v libijskem konfliktu. Turčija podpira libijsko mednarodno priznano vlado narodne enotnosti, ki je s turškim posredovanjem pridobila v boju proti uporniškemu generalu Kalifi Haftarju. Haftarja podpira Rusija, naklonjena pa naj bi mu bila tudi Francija, ki trdi, da je v tem konfliktu nevtralna.

Ruski in francoski predsednik sta govorila tudi o konfliktu v Siriji. Zavzela sta za nadaljevanje boja proti terorizmu in izboljšanje humanitarnih razmer v tej državi. Macron je ob tem poudaril, da Francija Rusom stoji ob strani v boju proti pandemiji bolezni covid-19. "Kriza, ki jo preživljamo, in druge regionalne krize kažejo pomen evropskega prostora v širšem pomenu besede, od Lizbone do Vladivostoka," je povedal. "To je resnični prostor sodelovanja in miru," je poudaril. Ruski predsednik pa je v današnjem pogovoru poudaril pomen ohranitve mehanizmov za nadzor nad orožjem, so sporočili iz Kremlja, še navaja STA.

Vladimir Putin
Novice Putin bi lahko bil na oblasti vse do leta 2036
Ne spreglejte