Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
17.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 17.31

8 let

Prvo srečanje Obame in Medvedjeva pred vrhom G20

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred vrhom G20 v Londonu sta ameriški in ruski predsednik dosegla dogovor o začetku pogovorov o potencialno daljnosežnem zmanjšanju ruskega in ameriškega jedrskega arzenala.

"Predsednika sta se odločila začeti dvostranska medvladna pogajanja, na katerih bo izdelan nov, celovit, zakonsko obvezujoč dogovor o zmanjšanju in omejitvi strateškega orožja, ki bo nadomestil sporazum Start," sta v skupni izjavi sporočila ameriški predsednik Barack Obama in njegov ruski kolega Dmitrij Medvedjev.

Sporazum Start I je bil sklenjen že leta 1991 Kot sta dodala, naj bi bil dogovor dosežen še pred iztekom veljavnosti sporazuma Start 31. decembra letos, prvo poročilo o napredku pogajanj pa pričakujeta julija. Sporazum o zmanjšanju strateškega orožja Start I sta Washington in Moskva, ki razpolagata z največ jedrskega orožja na svetu, sklenila leta 1991.

Obama bo julija obiskal Moskvo Medvedjev in Obama sta se tudi strinjala glede dolgoročnega cilja sveta brez jedrskega orožja ter se zavezala k "vzajemnemu mednarodnemu sodelovanju" pri razvoju protiraketne obrambe, Obama pa je napovedal, da bo julija na povabilo Medvedjeva obiskal Moskvo.

"Na prihodnost odnosov z ZDA gledam z optimizmom" Medvedjev je po srečanju z Obamo izjavil, da gleda na prihodnost odnosov z ZDA "z optimizmom". "Današnja razprava je pokazala, da obstaja občutno več stališč, ki nas povezujejo, kot pa tistih, ki nas ločujejo," je ocenil ruski predsednik.

"Dogovorila sva se, da odpreva novo stran v odnosih med državama" Obama je pred srečanjem dejal, da obstajajo v odnosih med Rusijo in ZDA številni skupni interesi, a hkrati tudi velika razhajanja. "Moram se strinjati s predsednikom Obamo, da smo bili v minulih letih priča zapletom v naših odnosih," je kasneje izjavil Medvedjev, a dodal, da sta se z Obamo dogovorila, "da odpreva novo stran v teh odnosih".

Predsednik ZDA je dogovor o začetku pogajanj glede sporazuma, ki bo nasledil Start I, pohvalil kot "velik napredek" v odnosih med državama, a hkrati poudaril, da ne želi minimizirati razlik med njima. "Verjamem, da smo danes začeli zelo konstruktiven dialog, ki nam bo omogočil delo pri vprašanjih skupnega interesa."

Srečanje je bilo pol ure daljše od predvidenega Prvo srečanje predsednikov Obame in Medvedjeva se je odvilo v rezidenci ameriškega veleposlanika v Londonu in je trajalo uro in dvajset minut, kar je približno pol ure več, kot je bilo predvideno.

Ne spreglejte