Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 9. 2012,
10.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 9. 2012, 10.26

8 let

Proti Sanaderju nova obtožnica za korupcijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaški protikorupcijski urad je v petek vložil novo, peto obtožnico za korupcijo proti nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju.

Protikorupcijski urad je obtožnico proti Ivu Sanaderju vložil zaradi sodelovanja pri sporni prodaji poslovnega poslopja hrvaški vladi. Sanaderja obtožnica bremeni, da je zaslužil 17 milijonov kun, kar je približno 2,3 milijona evrov. Poleg Sanaderja naj bi bili obtoženi tudi bivši minister za regionalni razvoj, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Petar Čobanković, nekdanji saborski poslanec HDZ in znani zagrebški mesar Stjepan Fiolić ter glavni direktor podjetja Inženirski biro Mladen Mlinarević. Tožilstvo naj bi bremenilo tudi podjetje Mesnice Fiolić kot pravno osebo.

Proračun oškodovali za 3,5 milijona evrov

Preiskovalci Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) so sredi julija zaslišali Sanaderja kot osumljenca v primeru sodelovanja pri sporni prodaji poslovnega poslopja v Planinski ulici v Zagrebu. Po koncu zaslišanja je Sanader pred novinarji zanikal navedbe, da se je dogovarjal glede prodaje poslopja vladi. Preiskava je potekala pet mesecev, Uskok pa bremeni Fiolića, da je pomladi 2009 prodal sporno poslopje ministrstvu po občutno višji ceni od tiste, ki je bila na nepremičninskem trgu. Ob tem naj bi mu pomagali Sanader, Čobanković in Mlinarević. Pri prodaji naj bi oškodovali proračun za 26,4 milijona kun ali 3,5 milijona evrov.

Fiolić naj bi preiskovalcem povedal, da sta se z Mlinarevićem dogovorila za izdelavo lažne ocene vrednosti poslopja in zemljišča, ki jo je nato pripravil sodni izvedenec Mate Bitanga. V začetku preiskave je bil Bitanga osumljenec, vendar so potem ugotovili, da ni imel glavne vloge.

Proti Sanaderju se bosta septembra nadaljevali sojenji v primerih Fimi-media, ter Hypo in Mol, ki sta ju združili v eno obtožnico. Tožilstvo je letos vložilo in na to umaknilo zaradi dopolnitve še dve obtožnici za korupcijo, v katerih je med obtoženci tudi Sanader.

Ne spreglejte