SiolNET. Novice Svet
1,30

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Protest proti aretaciji zagovornikov neodvisnosti Katalonije

1,30

termometer

katalonija, barcelona
Foto: Reuters

Potem ko je špansko sodišče v ponedeljek zvečer odredilo pripor za voditelja dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije, so v Barceloni izbruhnili novi protesti.

Več sto zagovornikov samostojne Katalonije se je ponoči zbralo pred poslopjem katalonske regionalne vlade. Nekateri so ob tem prepevali deželno himno in nosili napise Svobodo za politične zapornike. Številni, predvsem ženske, pa so ponoči svoje nasprotovanje aretaciji izražali z udarjanjem pokrovk in loncev.

Prek družbenih omrežij so se razširili pozivi k novim demonstracijam, ki naj bi jih danes pripravili po vsej Kataloniji in tudi drugod, med drugim tudi v britanski prestolnici London.

Jordi Sanchez, voditelj Katalonske narodne skupščine, in Jordi Cuixart, voditelj združenja Omnium Cultural, sta v priporu brez možnosti izpustitve na svobodo ob plačilu varščine, medtem ko ju preiskujejo zaradi upora oziroma hujskanja. Omenjena dvojica velja za vodilna človeka pri organizaciji referenduma o neodvisnosti, ki so ga v Kataloniji izpeljali 1. oktobra, čeprav je špansko sodišče referendum razglasilo za nezakonit.

"Španija je zaprla voditelja civilne družbe zaradi organizacije mirnih demonstracij. Na žalost imamo ponovno politične zapornike," je špansko potezo komentiral katalonski voditelj Carles Puigdemont, ki ima še do četrtka čas, da Španiji sporoči, ali je razglasil neodvisnost Katalonije ali ne.

Aretirana Jordija. Aretirana Jordija. Foto: Reuters "Država mi zanika mojo svobodo"

Cuixart je, še preden so ga priprli, posnel videoposlanico, ki naj bi jo objavili samo v primeru njegovega zaprtja. "Če gledate ta posnetek, je to zato, kar se je država odločila, da mi zanika mojo svobodo," je dejal Cuixart in napovedal, da bo njegova organizacija za svojo stvar zdaj delovala v podzemlju in miroljubno. Zagovornike samostojnosti Katalonije je pozval, naj "nikoli ne izgubijo upanja, saj si Katalonci zaslužijo svojo prihodnost".

Cuixart in Sanchez sta osumljena spodbujanja protestnikov k oviranju španske policije, ki je skušala preprečiti izvedbo katalonskega referenduma o neodvisnosti z zasegom glasovnic in glasovalnih skrinjic na voliščih.

Obe združenji, iz katerih prihajata Cuixart in Sanchez, sta v odziv na pripor za danes pozvali k novim protestom in stavki.

Na španskem sodišču je v ponedeljek nastopil tudi načelnik katalonske policije Josep Lluis Trapero, ki mu zaradi domnevnega spodbujanja protestov in ker ni preprečil referenduma, grozi 15-letna zaporna kazen, a je lahko odkorakal na prostost.

Špansko ustavno sodišče: Katalonski referendum je neveljaven

Špansko ustavno sodišče je danes odločilo, da je referendum o neodvisnosti Katalonije neveljaven, saj je regionalni zakon, na katerem sloni, v nasprotju s špansko ustavo. Septembra letos je katalonski parlament sprejel zakon o samoodločbi, tega so danes španski ustavno sodniki označili za neustavnega, bil naj bi proti nacionalni suverenosti in "nerazdružljivi enotnosti Španije", poročajo tuji mediji.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • enivetok / 17.10.2017. ob 20:02 +1 0

  naj živi država katalonija.trajalo bo nekaj časa da se bodo fašisti iz madrida sprijaznili z dejstvom da katalonci nikoli niso bili španci po narodnosti

  +1 0
 • mare1962 / 17.10.2017. ob 09:56 +1 - 1

  Vse z botrstvom EU

  +1 - 1
 • falco1 / 17.10.2017. ob 12:10 +1 - 1

  Bo treba po orožju poseč dvomim, da jih bojo pokrovke in ekonom lonci prepričal.

  +1 - 1
delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin