Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
8.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 8.49

8 let

Pred vrhom Nato izgredi med protestniki in policijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Strasbourgu je v torek med policijo in demonstranti, ki protestirajo proti zvezi Nato, prišlo do incidentov.

Nasilje med policijo in okoli 150 nasprotniki Nata je izbruhnilo, ko so policisti v "protinatovski vasi", pred bližnjim vrhom zavezništva postavljeni na jugu Strasbourga, začeli izvajati kontrolo dokumentov. Protesti zaradi kontrole dokumentov Demonstranti so po navedbah njihovih predstavnikov proti tovrstni kontroli protestirali, policija pa je zato uporabila solzivec in bombe z zvočnim učinkom. Incidente je potrdila tudi policija, ki je navedla, da je posredovala, potem ko je skupina okoli 15 ljudi metala kamenje na helikopterje v vojaškem oporišču, ki je okoli tri kilometre oddaljeno od kraja, kjer so se utrdili demonstranti.

Nihče ni bil ranjen Med incidenti po navedbah policije ni bil nihče ranjen, prav tako pa niso nikogar aretirali. Razmere so se okoli 23. ure umirile.

Nasprotniki Nata do se že pred tem pritoževali, da jih policija v njihovi "vasi", v kateri se zbirajo že nekaj dni, nadleguje in nanje izvaja pritisk.

Številnim aktivistom preprečili vstop v Francijo Protestniki so tudi sporočili, da so številnim aktivistom pred vrhom Nata, ki bo 3. in 4. aprila potekal v Strasbourgu ter v nemškem Kehlu in Baden-Badnu, preprečili vstop v Francijo.

Hrvaška in Albanija odslej novi članici zveze Nato

Hrvaška in Albanija sta tudi uradno postali članici zveze Nato, je sporočil ameriški State Department. Nato sedaj šteje 28 članic. Tiskovni predstavnik zavezništva James Appathurai je že pozdravil vstop obeh držav v Nato. "To so zelo dobrodošle novice," je v Bruslju dejal Appathurai in dodal, da sta Albanija in Hrvaška zelo trdo delali na tem, da izpolnita Natove demokratične in vojaške standarde.

Hrvaška veleposlanica v ZDA Kolinda Grabar Kitarović je pri State Depratmentu v Washingtonu deponirala hrvaško listino o ratifikaciji pristopnega protooala in na tak način je Hrvaška tudi formalno postala članica Nata. Poleg hrvaških dokumentov je namestnik ameriške državne sekretarke James Steinberg sprejel tudi albanske dokumente za vstop v Nato, ki jih je predal albanski veleposlanik v ZDA Alexander Sallabanda.

Hrvaška in Albanija bosta slovesno sprejeti v članstvo na vrhu Nata, ki bo 3. in 4. aprila v francoskem Strasbourgu in nemških mestih Baden-Baden in Kehl. Hrvaški premier Ivo Sanader je dejal, da je Hrvaška prišla do cilja, za katerega si je prizadevala skoraj dve desetletji. "Če bi bila Hrvaška v Natu leta 1991 in 1992, ne bi prišlo do agresije", je poudaril hrvaški premier. Spomnil je, da so "nekateri zahtevali referendum o Natu", ter dodal, da bi referendum preložil vstop Hrvaške v zavezništvo za nedoločen čas.

Napovedani nastopi vojaških orkestrov v Zagrebu, Splitu in Vukovarju Kot je napovedal tiskovni predstavnik hrvaške vlade Zlatko Mehun, bodo na Hrvaškem slovesno obeležili vstop v Nato 4. in 7. aprila, ko bodo pred sedežem zavezništva v Bruslju uradno dvignili tudi hrvaško zastavo. Sicer pa so napovedani nastopi vojaških orkestrov v Zagrebu, Splitu in Vukovarju ter slavnostna akademija v zagrebškem Hrvaškem narodnem gledališču (HNK).

Ne spreglejte