Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 1. 2015,
13.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 21. 1. 2015, 13.48

8 let

Pravice istospolnih so bile dolga leta tabu tema svetovnega srečanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vsakoletno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu zbere politično in gospodarsko elito sveta. Ena od letošnjih vročih tem bodo tudi pravice homoseksualcev.

Na srečanju v Davosu so v preteklih letih razpravljali o številnih vročih temah od odnosa med Izraelom in Palestino do neenakosti med spoloma.

Toda ena tema do letos nikoli ni bila uvrščena na uradni program – pravice istospolno usmerjenih. To je ostalo tabu.

Prepovedana tema zaradi Savdske Arabije? Zdelo se je, da organizatorji niso hoteli užaliti gostov iz držav, kjer so do istospolno usmerjenih netolerantni. Na primer ruskih bankirjev ali gostov iz Nigerije in Ugande, ki imata dolg seznam nasilja nad istospolno usmerjenimi. Konec koncev so med uglednimi gosti tudi predstavniki Irana, Katarja, Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov, kjer je istospolna aktivnost kaznovana s smrtjo.

Letos pa bo v sklopu uradnega programa potekala tudi debata o pravicah istospolno usmerjenih. Sicer v soboto popoldne, ko bo večina udeležencev že zapustila švicarsko smučarsko središče, vendar je to vseeno napredek. Konec koncev je oktobra lani prvi mož Appla Timothy D. Cook razkril, da je homoseksualec. Zakaj torej ne bi o tem razpravljali v Davosu?

Lani ganjen ruski oligarh Prvi korak k temu je bil narejen lani, ko so organizirali neformalni zajtrk na to temo. Organizirala ga je organizacija Human Rights Campaign skupaj z ustanoviteljem hedge sklada Elliott Management Paulom Singerjem, čigar sin je homoseksualec. Debato je vodil novinar Fareed Zakaria, med drugimi pa sta sodelovali ruska gejevska aktivistka Maša Gessen in kamerunska pravnica Alice Nkom, ki se bori za dekriminalizacijo homoseksualnosti.

Po navedbah New York Timesa je bil to eden izmed najodmevnejših dogodkov lanskega Davosa. V občinstvu so bili Richard Branson, prvi mož Coca-Cole Muthar Kent in Navi Pillay, visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice. Najbolj naj bi bil nad debato ganjen ruski oligarh Oleg Deripaska, ki naj bi nemudoma po njej začel klicati v domovino, da bi v Rusiji začel dialog o pravicah istospolno usmerjenih.

V poslovnem svetu vse boljši položaj LGBT-skupnosti Pravice istospolno usmerjenih se v Rusiji sicer niso kaj prida izboljšale, v Davosu pa so vendarle prišle na uradni program. Svetovni gospodarski forum sicer zanika, da bi bila to tabutema srečanja.

"Naše delo ni samo srečanje v Davosu. Teme, povezane s pravicami homoseksualcev, smo imeli lani na konferencah v Nigeriji in na Kitajskem," je za New York Times zatrdil tiskovni predstavnik organizacije Adrian Monck: "Nekatere najhujše kršiteljice pravic LGBT-skupnosti so države, katerih voditelji so redni gostje svetovnega srečanja, zato je prav, da imajo predstavniki LGBT-skupnosti na teh srečanjih možnost povedati svoje stališče."

Poleg uradnega programa bo temu tudi letos posvečenih nekaj dogodkov zunaj programa. Microsoft bo na primer organiziral debato o položaju istospolno usmerjenih na delovnem mestu. V poslovnem svetu se očitno položaj istospolno usmerjenih spreminja. Ko so pred trinajstimi leti v organizaciji Human Rights Campaign začeli seznam Corporate Equality Index, je le trinajst ocenjenih korporacij doseglo najvišjih sto točk. Letos je na seznamu kar 366 podjetij z vsega sveta, ki so dosegla najvišjo oceno delovnega okolja za istospolno usmerjene.

Ne spreglejte