Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 8. 2011,
19.56

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Afrika lakota suša

Četrtek, 25. 8. 2011, 19.56

5 let, 5 mesecev

Pozivi k pomoči žrtvam lakote na Afriškem rogu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V etiopski prestolnici je potekala donatorska konferenca, na kateri naj bi zbrali še 1,1 milijarde dolarjev za pomoč žrtvam lakote na Afriškem rogu.

Afriški rog, je prizadela ena najhujših suš v zadnjih 60 letih. Udeleženci so pozvali k pomoči žrtvam lakote in opozorili, da kriza še ni dosegla vrhunca.

Potrebujejo 2,4 milijarde dolarjev sredstev Predstavniki Afriške unije (AU) so na konferenci, ki je potekala v njihovi organizaciji, člane pozvali k donacijam finančnih sredstev za humanitarno pomoč prizadetim zaradi suše na območju Afriškega roga. "Nočemo besed, hočemo dejanja," je ob tem poudaril predstavnik komisije AU Noureddine Mezni in pozval k prispevanju še 1,1 milijarde dolarjev od skupno 2,4 milijarde dolarjev potrebnih sredstev, ki naj bi jih ZN potrebovali za pomoč prizadetim regijam.

Udeležencem konference je sicer uspelo zbrati precej manj od potrebnih sredstev, kljub temu pa so številni hvalili konferenco in izraženo solidarnost.

Donatorji so obljubili donacije v skupni vrednosti 356 milijona dolarjev. Od tega naj bi Afriška razvojna banka prispevala 300 milijonov dolarjev, ostalo pa naj bi prispevale afriške države in zasebni donatorji, je povedal predsednik komisije Afriške unije Jean Ping.

"Ne moremo priti do ljudi, ki potrebujejo pomoč" "To je prvič, da je Afrika postala solidarna z afriškim problemom," je dejal predsednik Ekvatorialne Gvineje Teodoro Obiang Nguema.

"Še vedno ne moremo priti do ljudi, ki potrebujejo pomoč, in kriza še vedno ni dosegla vrhunca. Človeško trpljenje se bo še okrepilo. Narediti moramo vse, da ustavimo to pospeševanje," je predtem poudarila namestnica generalnega sekretarja ZN Asha Rose Migiro in opozorila, da prihodnost celotne generacije visi na nitki.

Tokratna donatorska konferenca, prva tovrstna konferenca Afriške unije, je bila organizirana po številnih kritikah mednarodnih humanitarnih organizacij na račun vloge AU. AU je doslej sama zbrala le majhen delež sredstev - 500.000 dolarjev -, potrebnih za pomoč 12,4 milijona žrtvam suše.

Najhujša suša v zadnjih 60 letih Konference so se sicer udeležili le štirje voditelji afriških držav, in sicer predsedujoči Afriški uniji, predsednik Ekvatorialne Gvineje, etiopski premier Meles Zenawi, džibutski predsednik Ismael Omal Guelleh in somalijski voditelj Šarif Šejk Ahmed.

Države Afriškega roga - Somalija, Kenija, Etiopija, Eritreja in Džibuti - se soočajo z najhujšo sušo v zadnjih 60 letih, zaradi katere je prizadetih okoli 12,4 milijona ljudi, ki nujno potrebujejo hrano, vodo in zatočišča.

Ashton: Mednarodna skupnost ima moralno dolžnost pomagati Najhuje je prizadeta Somalija, kjer so ZN prvič v tem stoletju v skupno petih regijah razglasili lakoto, ki bi se po podatkih ZN lahko razširila tudi na jug države. Država se zaradi državljanske vojne, ki traja že od leta 1991, sooča tudi z najhujšo humanitarno krizo na svetu. Pomoč v Somaliji potrebuje okoli deset milijonov ljudi, več sto tisoč pa jih je zbežalo v taborišča v Etiopiji in Keniji.

Dan pred konferenco je na krizo na Afriškem rogu opozorila tudi visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton. Razmere je označila za težke in mednarodno skupnost opozorila na njeno moralno dolžnost, da pomaga.

Ne spreglejte