SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Povolilni protesti v Rusiji ta konec tedna z manj udeleženci

2

termometer

V Rusiji mineva drugi zaporedni konec tedna protestov zaradi domnevnih kršitev na parlamentarnih volitvah 4. decembra. Tokrat je sicer udeležba precej manjša kot minuli konec tedna.

Prejšnji teden se je na ulice samo v Moskvi odpravilo na desettisoče ljudi. Tako tokrat kot že tudi v soboto se je v Moskvi in Sankt Peterburgu zbralo nekaj tisoč protestnikov.

Protestniki zahtevajo ponovno štetje glasov in odstop vlade V Moskvi pred zidovi Kremlja kljub sneženju protestira kakih 4000 privržencev Komunistične stranke. Še vedno zahtevajo ponovno štetje glasov, oddanih na nedavnih parlamentarnih volitvah, in pa odstop vlade s premierom Vladimirjem Putinom na čelu.

Protestniki vzklikajo gesla proti Putinu in njegovi stranki V Sankt Peterburgu je medtem protest na osrednjem trgu v mestu privabil okoli 3000 ljudi iz različnih političnih strank in gibanj. Protestniki vzklikajo gesla proti Putinu in njegovi stranki Enotna Rusija, ki naj bi si na volitvah absolutno večino v parlamentu zagotovila s prevarami. Povolilni protesti so v več ruskih mestih potekali tudi v soboto, ko se je na trgu Bolotnaja v prestolnici zbralo kakih 3000 protestnikov. Sobotni shod je organizirala liberalna stranka Jabolko, ki se na volitvah 4. decembra ni uspela prebiti v parlament.

Pridržali več protestnikov, tudi opozicijskega voditelja Nemcova Policija je v soboto več protestnikov tudi pridržala, med njimi za krajši čas tudi opozicijskega voditelja Borisa Nemcova, ki se je udeležil demonstracij v Sankt Peterburgu.

Minuli konec tedna se je na protestu v Moskvi sicer zbralo rekordnih 50.000 ljudi, množični protesti pa so napovedani tudi za prihodnji konec tedna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin